Ztratil se a museli ho hledat. Tak pomáhal bolívijský prezident hasit požár

  • 6
Jihoamerickou Bolívii stejně jako Brazílii zasáhly rozsáhlé požáry amazonského pralesa. Tamní prezident Evo Morales se v minulých dnech účastnil hašení požárů na východě země. V pátek se při návratu ztratil a asi hodinu bloudil, než ho našli vojáci.

Kritici prezidenta Moralese viní, že na své aktivní účasti na likvidaci požárů staví předvolební kampaň.

„Prožil jsem menší dobrodružství,“ řekl s úsměvem na rtech prezident andského státu místní televizi Uno. „Sešli jsme z cesty a téměř hodinu bloudili, ale díky vojákům jsme se zase našli.“ Na zveřejněném videu je slyšet, jak někdo – zřejmě sám Morales – volá v temnotě pralesa: „Kde jste? Kde jste?“

V Jižní Americe v současnosti zuří množství požárů. Nejhůře postižená je brazilská Amazonie. V Bolívii hoří v regionu Chiquitanía v departementu Santa Cruz poblíž hranic s Brazílií a Paraguayí. Tam byl také nasazen obří hasicí boeing 747 Supertanker.

Morales už několik dnů pomáhá s hašením v okolí města Roboré a dalších obcích. Fotografie ho mimo jiné zachytily v modré hasičské kombinéze a s vodní tryskou, kterou krotil plameny.

Jeho aktivity se ale v Bolívii setkávají také s kritikou. Někteří vyjádřili přesvědčení, že se jedná o dobře zinscenovanou mediální kampaň před prezidentskými volbami plánovanými na říjen, napsal zpravodajský portál QS Noticias. Morales Bolívii vládne od roku 2006 a usiluje o znovuzvolení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video