Nigerijští radikální islamisté ze skupiny Boko Haram v čele s Abubakarem...

Nigerijští radikální islamisté ze skupiny Boko Haram v čele s Abubakarem Šekauem (uprostřed) na videozáběru z projevu k podpoře iráckému Islámskému státu. (13. července 2014) | foto: AP

Boko Haram zaútočila na milionové město. Armáda útok odrazila

  • 89
Teroristé z Boko Haram v noci ze soboty na neděli napadli milionové město Maiduguri. Armáda jim odpověděla leteckými údery. Večer vypukly boje u letiště ve městě. Armádě se podle bezpečnostního zdroje agentury Reuters opakované útoky radikálů podařilo odrazit. Při boji zemřely desítky radikálů a vojáků.

Do nedělního rána se místní probudili za zvuku výbuchů a střelby. Celé město je ochromené, protože kvůli zvýšenému nebezpečí jsou uzavřeny obchody i silnice. „Můžete odejít ze svého domu, ale jen pěšky. Vůbec poprvé bylo zakázáno pohybovat se venku i na kole. Armáda má podezření, že někteří členové Boko Haram již do města pronikli, a proto posilují bezpečnost,“ popsal France24 jeden z místních Mohammed Bolori.

„V noci jsme nespali, protože radikálové se snažili do Maiduguri dostat skrze Dalwu a Limanti, ale naši vojáci je odrazili. Jenže ráno se pokusili získat město přes Njimtilo a naše jednotky s nimi bojují,“ řekl nigerijskému deníku Premium Times bezpečnostní zdroj. Boje podle něj byly „divoké“.

Šéf Boko Haram je mistr převleků, vraždění si užívá

Nad městem ráno létaly vrtulníky a byla slyšet střelba. „Prosím, modlete se za nás, jsme v nebezpečí, útočí na nás,“ řekla agentuře Reuters obyvatelka Njimtilo, které leží přibližně dvacet kilometrů od hlavního města, Rachel Adamuová.

Podle lidsko-právní organizace Amnesty International jsou v ohrožení života stovky tisíc lidí. Organizace navíc upozornila, že ve městě nyní žijí v provizorních táborech další desítky tisíc lidí, kteří před Boko Haram uprchli z menších měst a vesnic.

V největším městě na severovýchodě Nigérie žijí muslimové i křesťané. Nedělní bohoslužby v kostelech byly kvůli bojům zkráceny a obyvatelé pospíchali domů. „Je to tak frustrující být doma. Slyšíte různé zvuky a bojíte se. Snažíte se zjistit nějaké informace z rádia, voláním různým lidem a sledováním internetu,“ řekla obyvatelka města Fatima Zannahová, která zůstává doma s dětmi.

Boko Haram zaútočila na další města

To, že ozbrojenci rychle postupují směrem k metropoli státu Borno, naznačovaly už informace ze začátku tohoto týdne. V pátek islamisté pozabíjeli nejméně 15 lidí ve vesnici Kambari, která je vzdálená jen pět kilometrů od Maiduguri. Podobně se město snažila Boko Haram dobýt již v prosinci 2013, tehdy i nyní se chtěla dostat k letišti. Vojáci její bojovníky zarazili 350 metrů od něj.

V neděli večer však u letiště vypukly boje znovu, píše agentura Reuters s odvoláním na místního obyvatele a bezpečnostní zdroj. „Slyším sporadickou střelbu a výbuchy. Jsem si jistý, že chlapci jsou zpět, aby odplatili, co se jim stalo ráno,“ řekl k vývoji u letiště Bello Muhammad, který žije přibližně 300 metrů od letiště. I tento útok vojáci zvládli odrazit.

Podle informací dvou nemocnic ve městě zemřelo nejméně osm lidí a 27 dalších, převážně civilistů, je zraněno. Bezpečnostní zdroje však informovaly, že při střetech zemřely desítky radikálů a vojáků.

Boko Haram

Militanti z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. V loňském roce spáchala tato organizace asi sto teroristických útoků, při nichž zemřelo na tři tisíce lidí. 

Podle údajů OSN útoky Boko Haram vyhnaly z domovů 1,5 milionu lidí. Koncem května 2014 Rada bezpečnosti OSN zařadila Boko Haram na seznam teroristických organizací. Spojené státy tak učinily již o rok dříve.

Maiduguri je hlavní město severovýchodního státu Borno, které z velké části ovládá teroristická organizace Boko Haram. Stát Borno je velký téměř jako celá Česká republika a podle odhadů z roku 2005 v něm žilo 4,5 milionu lidí. Od začátku ledna mají islamisté pod kontrolou i strategickou vojenskou základnu ve městě Baga (více se dočtete zde).

V neděli radikálové zaútočili i na město Monguno ležící 138 kilometrů severně od Maiduguri. Útok začal nad ránem a příslušníci Boko Haram vypálili domy ve městě. „Boko Haram má víc síly než my a pálí po městě...naši kolegové prchají,“ řekl agentuře Reuters voják z Maiduguri po telefonickém rozhovoru s přáteli z Monguna.

Obyvatelé města uprchli, nicméně řada z nich zemřela. „Ztratili jsme několik vojáků a mnoho lidí zemřelo,“ řekl agentuře Reuters bezpečnostní zdroj. Boko Haram nyní město ovládá a armáda se ho podle ministerstva obrany snaží vybojovat zpět i za pomoci leteckých úderů.

Do Nigérie přijel John Kerry

Maiduguri v sobotu navštívil prezident Goodluck Jonathan v rámci předvolební kampaně. Obyvatelům slíbil, že udělá vše pro ukončení násilí. Opoziční kandidát Muhammadu Buhari má do města dorazit v pondělí. Prezidentské volby se v Nigérii konají v polovině února, nicméně analytici se obávají, že kvůli Boko Haram se řada občanů nebude moci voleb zúčastnit.

V neděli večer do Nigérie dorazil ministr zahraničí USA John Kerry, který se setká v Lagosu nejen s prezidentem Jonathanem, ale i s Buharim. Hlavním tématem jejich setkání je právě vypořádání se s Boko Haram. V pátek Kerry varoval před světovým šířením se islámistického terorismu. Naposledy v Nigérii jednala v roce 2012 Hillary Clintonová.

Přestože nigerijská vláda podle agentury AFP vydává dvacet procent rozpočtu na obranu, vojáci stále nemají vhodné vybavení na boj s lépe vyzbrojenými radikály.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue