Američtí stíhači namalovali na nebe obří penis. Náhoda, tvrdí velení

  • 46
Zajímavou výtvarnou podívanou se mohli pokochat obyvatelé žijící v blízkosti Lukeovy letecké základny v americké Arizoně. Jeden z nich se na sociálních sítích pochlubil snímkem obřího mužského přirození, která v oblacích vznikl po průletu šesti stíhaček F-35.

Post téměř okamžitě rozpoutal bouřlivou diskusi o tom, jestli to byl záměr, nebo jen náhoda. Reakce přiměly velení dokonce k vyšetřování celého incidentu.

„Fotografie kolující na sociálních sítích jsme viděli, oznámil tiskový mluvčí letecké základny. „Velení 56. stíhací perutě může potvrdit, že se jeho piloti během letu nedopustili žádného špatného ani neadekvátního chování.“

Velení základny během šetření zkoumalo i zvukové záznamy z kabiny a na jejich základě došlo k podobným závěrům. Zmíněný falický obrazec vznikl podle mluvčího v důsledku vzdušných manévrů čtyř útočících a dvou bránících letadel při nácviku bojové akce. „Výsledkem byl ještě jeden podobný tvar, toho si pozorovatelé nevšimli ani ho nefotografovali,“ oznámil mluvčí.

Podobné výtvarné incidenty pilotů amerických stíhaček byly přitom zaznamenány už v minulosti. V říjnu roku 2018 byli na západním pobřeží USA vyšetřováni a později i potrestáni dva piloti námořního letectva za to, že pomocí svých strojů na nebe umístili podobný vzor. Podle velení byli suspendováni k pozemní službě a dostali disciplinární trest. 

Penis nad základnou Luke Air Force Base nebyl myšlen jako penis, říká její vedení.

Podobným incidentem vyvrcholilo cvičení pilotů letecké základny Minot v Severní Dakotě na letecké základně Al Udeid v Kataru. Mezi zářím 2017 a dubnem následujícího roku se několika z nich podařilo na nebi vykouzlit opět falické symboly, ty se v celé své kráse objevily nejenom na nebi, ale také na displeji radarů bombardéru B-52H. 

Právě záběry z něj se zmíněným obrázkem později posloužily jako vítaný zdroj armádního humoru při večírku po operaci. Fotomontáže, které vznikly později, se bohužel dostaly do ruky i velícím důstojníkům a rozběhlo se vyšetřování.

Za vytváření „nezdravého a neadekvátního pracovního prostředí“ byl suspendován podplukovník Paul Goossen, velitel 69. bombardovací perutě a pilot zmíněného bombardéru. Podle vyšetřování se snažil piloty přimět, aby „laskavě pomocí stop všude nekreslili ču..ky“, trestu se však neubránil.

„Jakékoli chování znevažující naše hodnoty a principy se v letectvu v žádném případě nebudou tolerovat,“ řekl k falickému incidentu mluvčí Velitelství globálního úderu vzdušných sil podplukovník Uriah Orland.

V případě arizonského incidentu se  velení základny, nacházející se asi jedenáct kilometrů od arizonského Glendale, za své piloty postavilo. Je to také historicky první vyšetřování, které se týkalo výtvarného umění bojových letounů F-35 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video