(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: AP

Mám komando v Sýrii, navádí ruské nálety na teroristy, tvrdí Kadyrov

  • 93
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov tvrdí, že vyslal „do týlu nepřítele“ v Sýrii komando bojovníků, kteří pomáhají navádět ruské nálety. Podle Washingtonu musel Islámský stát kvůli vzdušným náletům svým bojovníkům o polovinu snížit platy.

Příslušníci čečenských speciálních jednotek podle Kadyrova pronikli do struktur teroristické sítě v Sýrii a pomáhají navádět na cíle ruské letouny, které od konce loňského září syrské bojiště bombardují. Výcvik těchto bojovníků probíhá v obci Centaroj, která leží asi 60 kilometrů východně od čečenské metropole Grozného, řekl Kadyrov.

Podle ruské televize je účast Čečenců na válce v Sýrii přísně tajná. „Devětadevadesát procent informací o syrské operaci je utajovaných,“ uvedla stanice Rossija 1. Kadyrov nicméně v pořadu prohlásil, že své bojovníky do Sýrie vyslal ještě předtím, než v oblasti začal operovat Islámský stát. Jejich úkolem bylo zjistit podrobnosti o přípravě teroristů. Řada z Čečenců už prý padla.

Kadyrov rovněž řekl, že ve výcvikových táborech bojovníků Islámského státu dříve působili instruktoři Severoatlantické aliance.

Loni v říjnu čečenský vůdce prohlásil, že by chtěl do Sýrie vyslat své vojáky, ale že to neudělá bez souhlasu prezidenta Vladimira Putina. Na nynější prohlášení Kadyrova, který je považován za Putinova oblíbence, odmítl Kreml reagovat. Mluvčí Dmitrij Peskov novinářům doporučil, aby se s žádostí o vysvětlení obrátili na ministerstvo obrany.

Islámský stát

Islámský stát v prosinci zveřejnil videozáznam vraždy údajného čečenského špiona zadrženého v Sýrii, který prý podával informace ruské zpravodajské službě. Kadyrov tehdy popřel, že by zadržený muž byl agent ruské rozvědky. Podle západních i arabských zpravodajských zdrojů nemálo Čečenců v Sýrii a v Iráku bojuje naopak na straně teroristů. V jednotkách Islámského státu údajně působí jako poradci.

Islamisté chudnou, tvrdí Washington

Daniel Glaser z amerického ministerstva financí na konferenci v Londýně v pondělí uvedl, že Islámský stát byl nucen až o polovinu snížit platy svým bojovníkům. Důvodem jsou spojeneckého nálety, které cílí na ropná zařízení v Iráku a Sýrii a mají tak značný vliv na příjmy radikálů z prodeje ropy.

„Když se podíváte na obtíže, o kterých víme, že je mají v souvislosti s dopravou a těžbou, myslím, že není od věci říci, že již nevydělávají peníze způsobem, jakým to bylo možné v minulosti,“ uvedl Glaser.

„IS snížil platy svým bojovníkům ve městě Rakká až o 50 procent,“ dodal. Letecké údery se zaměřily rovněž i na místa, kde islamisté skrývají peníze a „spáleny na popel tak byly miliony dolarů“.

Podle Glasera radikálové na obsazených územích v Iráku a Sýrii vydělávají z ropy průměrně 500 milionů dolarů (12,2 miliardy Kč) za rok. Další stovky milionů získávají z výběru daní a vydírání, ke stovkám milionů se rovněž dostali, když obsadili banky v dobytých iráckých městech.

Letecké údery ale na Islámský stát začínají mít velký dopad, říká Glaser. „Řídit chalífát není levné. A rovněž není levné vést válku,“ dodává Američan s tím, že pro islamisty je prý stále těžší zaplatit svým bojovníkům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue