Diskuze

Boje Izraele s Hamasem pokračují, odnesla to kancelář premiéra Haníji

Boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas pokračují už čtvrtým dnem. Izraelské letectvo ráno zničilo budovu, v níž má kancelář premiér z Hamasu Ismaíl Haníja. Během soboty podnikla izraelská armáda kolem tří set leteckých útoků. Z Gazy zase vylétla raketa na Tel Aviv. Zneškodnila ji izraelská Železná klenba.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Škoda, že to odnesla jen kancelář premiéra Haniji. Teroristé z Hamasu musí skončit za mřížemi nebo v márnici. Divím se, že EU koketuje s teroristy z HAMASU.

0 2
možnosti
VR

To měl takhle skončit Irgunu Menachem Begin, premiér Izraele , který velel útoku na hotel Král David 22. července 1946? Celkem 92 mrtvých převážně Britů??? Jednou to je to partyzánská válka za vznik samostatného státu, podruhé teroristické útoky???Masakrem Dejr Jásin se označuje operace oddílů Irgunu a Lechi  při které byla 9. dubna 1948povražděna část obyvatelstva arabské vesnice Dejr Jásin západně od Jeruzaléma.[1] Příslušníci těchto dvou skupin během tohoto osmihodinového masakru povraždili kulomety, samopaly a granáty muže, ženy i děti. Encyclopædia Britannica uvádí, že při útoku oddílů Irgunu a Lechi bylo zabito všech 254 obyvatel vesnice

1 0
možnosti
VR

29. listopadu se bude ve Valném shromáždění hlasovat o uznání palestinského státu. Prohlásil to palestinský prezident Mahmúd Abbás. O uznání Palestiny za nečlenský stát OSN chce požádat navzdory silnému tlaku Izraele a Spojených států. Abbás prohlásil, že ihned poté je připravený obnovit mírové rozhovory s Izraelem. Izrael prohlásil, že tomu zabrání za každou cenu. Toto je výsledek.

1 0
možnosti
PB

P27e17t89r 38B10r91i64x

18. 11. 2012 10:10

Vy si opravdu myslíte, že se Izrael nějak "dohodl" s Hamasem, aby na něj o víkendu nasypal přes stovku raket, aby pak mohl zareagovat a zabránit mírovým rozhovorům? Nebo podle podobného názoru, že to udělal kvůli svým volbám? Co to máte za pokřivené myšlení?

2 1
možnosti
TJ

Všechno souvisí se vším - díky smrti Kaddáfího teď má Hamás kvalitnější rakety a pomoc libyjských vojáků vycvičených Qatarem a SAS z Británie.  Co dodat?

5 4
možnosti
JZ

Kecáte, Fadžr 5 používal už tak pět let nazpět a žádnou pomoc libyjských vojáků nemá.

3 1
možnosti
FV

ač jsem proti jakémukoliv násilí v tomto případě má stát Izrael mou plnou podporu Je třeba zatočit s kdejakou verběží která není schopná sebereflexe. R^

21 5
možnosti
DS

D64a97n32n12y 14S73k69á66l64a

17. 11. 2012 18:33

A v čem je problém? Nevím, co způsobilo jeho zatčení, ale pokud se rozhodl hladovět, byla to jeho volba a považuji - zvlášť v těchto případech - za odsouzeníhodné nedovolit mu vyjádřit se touto mírumilovnou formou.:-P

8 1
možnosti
PT

Já bych se umlátil smíchy kdyby ta palestinská raketa zasáhla mešitu al-Aksá

31 1
možnosti
DS

D19a95n91n34y 69S23k24á67l54a

17. 11. 2012 18:24

To nejste sám. ;-D

10 0
možnosti
PB

P79e97t39r 86B17r53i90x

17. 11. 2012 12:38

Já myslím, že ten konflikt je jednoznačný. Hamas jej začal střelováním Izraele raketami. Míří přitom pouze na civilisty, zatímco Izrael se soustředil na likvidaci vojenských špiček Hamásu a skladišť raket. To, že palestinci umísťují své odpalovací rampy a sklady mezi nemocnice a školy, aby pak mohl "Pallywood" natočit dramatické záběry mrtvých dětí, z nich dělá odpudivé bestie, které nelze nazvat jinak, než teroristy (a nikoliv radikály!).

52 7
možnosti
PB

Tak jak to tentokrát začalo?Začalo to v pondělí 5.listopadu, kdy izraelští vojáci zastřelili třiadvacetiletého Palestince, který se „přiblížil k hraničnímu plotu“. Přinejmenším podle některých zpráv byl dotyčný mentálně retardovaný. Ve čtvrtek 8. listopadu pak osm tanků a čtyři buldozery pronikly do pásma Gazy a zabily přitom třináctiletého kluka. V sobotu pak ozbrojené křídlo Lidové fronty pro osvobození Palestiny vypálilo na vozidla izraelské armády u hranice pásma protitankovou střelu, která zranila čtyři vojáky. A tím se zjevil argument, že nynější izraelské útoky jsou odvetou za střelbu z pásma Gazy. Izraelské vedení dává vinu za celou situaci Hamasu a premiér Netanjahu tvrdí, že žádná země na světě by nepřipustila situaci, kdy na její území a občany létají rakety. A tak se zase rozjíždí „krvavý bludný kruh“, jak konstatovala šéfka izraelské strany Merec Zahava Ga-Lonová.

11 34
možnosti

Doufám, že budou Turci rozumní a nebudou se do toho míchat. Ono pravidelná izraelská armáda je trochu těžší soupeř než kurdští povstalci. :-P Izrael se bohužel kvůli posílení náboženských a militantních sil v arabských státech a nebezpečí z Íránu nachází v jedné z nejhorších situací od války za nezávislost.:-/ Ale snad se Arabové poučili a dojde jim, že by je stejně vyprášili znovu...

31 0
možnosti
TN

Moc se neorientuju v této problematice. Proč ještě Izrael neobsadil pásmo Gaza natrvalo?

2 1
možnosti
PB

Proč ho neobsadil?Z jednoduchého důvodu,když totiž anektuješ území,anektuješ i jeho obyvatelé.Zplynovat je,dnes dost dobře není možné,leda vyhnat terorem,ale to by možná utekli Češi,ale ne Palestinci.Netanjahu je dost hloupý na to aby chtěl velký Izrael,ale v tom Izraeli by najednou žilo více Arabů než samých Židů,a jednou by přišel den ,kdy by musel Izrael jim poskytnout i volební právo,jak se to stalo v JAR,a ten den by byl poslední kdy by si mohli Židé říct,že Izrael je židovský stát.

16 6
možnosti
PB

Americký politolog Stephen Walt, spoluautor přelomové studie The Israel Lobby and the US Foreign Policy, k nynějšímu konfliktu podotýká: „Jsme bohužel svědky dalšího bezhlavého násilí bez jakéhokoli širšího strategického smyslu. Bez ohledu na to, jak nynější kolo násilí skončí, budou Izraelci, pokolikáté už, tvrdit, že „obnovili zastrašovací sílu“, ale můžeme si být jisti, že během pár měsíců nebo let ji budou muset obnovovat znovu a znovu. Bez ohledu na to, jak nynější kolo násilí skončí, bude Hamas tvrdit, že uštědřil Izraeli lekci, a zdůrazní znovu své právo na odpor. Ona „lekce“ ale bude nejasná a můžeme si být jisti, že nenapomůže žádnému serióznímu přemýšlení v místech, kde by se tak přemýšlet mělo. Zkrátka, nynější další malé krveprolitíčko neučiní Izrael bezpečnějším a Hamas nebo Palestince neposune ani o píď blíž k jejich proklamovaným národním aspiracím. V jejich nezdolném trumfování, čí politika je více krátkozraká, jsou si Izrael a Hamas zcela rovni.

9 7
možnosti
DH

tihle politologove,to je taky neco.Kazdy rok tvrdi neco jineho,ale vzdycky maji pravdu ;-D

9 0
možnosti