Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Donbas před volbami krvácí, separatisté zabili třináct vládních vojáků

  11:50aktualizováno  16:33
Nejméně třináct ukrajinských vojáků zemřelo v noci na čtvrtek při útocích vzbouřenců na východě země, další tři desítky utrpěly zranění. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na ministerstvo obrany. Ukrajinská a ruská média mezitím hlásí další potyčky mezi armádou a povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti.
Kyjev hlásí po posledních střetech s proruskými vzbouřenci na východě několik...

Kyjev hlásí po posledních střetech s proruskými vzbouřenci na východě několik mrtvých vojáků (22. května 2014). | foto: AP

Ukrajinský úřadující prezident Oleksandr Turčynov odpoledne informoval, že při bojích u města Volnovacha zahynulo třináct vojáků, dalších třicet utrpělo zranění. Reportéři agentury AP popsali, že viděli jedenáct mrtvých těl, tři spálené obrněné transportéry a další ohořelá vojenská vozidla po útoku rebelů. Svědci hovořili o třech desítkách raněných.

Vojáci podle ukrajinských médií padli do pasti. "Teroristé použili obvyklou taktiku: jeden z mostů zablokovali provokatéři v civilu a za jejich zády spustili útočníci palbu na ukrajinské vojáky," uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

Kyjev chce OSN předložit důkazy proti Rusku

Ukrajinský premiér Jaceňuk požádal o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN. Informovalo o tom Rádio svobodná Evropa.

Stalo se tak poté, co několik ukrajinských vojáků přišlo při posledních střetech se separatisty o život.

Jaceňuk novinářům ve čtvrtek řekl, že Kyjev chce přednést důkazy o tom, že Rusko se snaží konflikt ještě více vyostřit a zmařit nadcházející prezidentské volby, které se konají již v neděli.

Ruská diplomacie se také obrátila na Radu bezpečnosti OSN, aby prošetřila tragickou smrt padesátky proruských aktivistů v Oděse (více o tom zde).

K podobným rusko-ukrajinským diplomatickým potyčkám na půdě RB OSN došlo již několikrát, aniž by však vedly k nějakým výsledkům.

Další voják zahynul a dva utrpěli zranění při útoku povstalců na přesouvající se vojenskou jednotku u města Rubižne v Luhanské oblasti.

List Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na policejní mluvčí napsal, že v Luhanské oblasti se válčí i u města Lisičansk, kde vyletěl do povětří most přes řeku Severní Doněc. Vládní strana zde hlásí čtyři raněné, povstalci deset.

Vůdci rebelů předpokládají, že protivník se pokouší ovládnout co největší část povstaleckého území ještě před nedělními prezidentskými volbami, aby se i zde mohlo odehrát hlasování.

Turčynov ve středu ohlásil začátek závěrečné fáze operace proti povstalcům na východě země a avizoval, že v nejbližší době armáda a Národní garda zbaví "teroristů" města v Doněcké a Luhanské oblasti tak, aby se mohlo uskutečnit první kolo prezidentských voleb.

Ruské ministerstvo zahraničí o den později obvinilo vládu v Kyjevě, že neprovádí opatření zaměřená na ukončení stávající krize a místo toho své ozbrojené akce na východě ještě zintezivňuje. "Kyjev nezastavil, ale naopak zintenzivnil trestnou činnost proti vlastním lidem a bombarduje města na východě Ukrajiny," prohlásil podle Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič.

Předáci "Luhanské lidové republiky" podle agentury ITAR-TASS ve čtvrtek vyhlásili "válečný stav" a "všeobecnou mobilizaci" všech mužů ve věku od 18 do 45 let.

Vůdce povstalecké republiky Valerij Bolotov požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o zásah ruských jednotek kvůli "agresi ukrajinských vojsk", ohrožující životy civilistů, informovala agentura Interfax-Ukrajina. Bolotov doufá, že ruští vojáci zasáhnou dříve, než v oblasti dojde k "humanitární katastrofě".

Televizi Espreso Bolotov rovněž prozradil, že separatisté chtějí v sobotu na sjezdu v Doněcku založit "Svaz nezávislých republik". Do projektu se prý zapojí separatisté v Doněcké a Luhanské oblasti a rovněž zástupci z Charkova a Záporoží. Bolotov naznačil, že nový politický útvar má být zárodkem "Nového Ruska", jak východ Ukrajiny v jednom ze svých projevů označil ruský prezident Putin.

Stahují se Rusové od hranic?

Zároveň se objevily náznaky, že Rusové se po několika týdnech slibů možná stahují od urkajinských hranic. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že od hranic s Ukrajinou v posledních hodinách odjelo dvacet vlaků s bojovou technikou a odletělo 15 nákladních letadel Il-76 s ruskými vojáky na palubě.

"Stahování jednotek pokračuje," vzkázalo ministerstvo obrany. Další jednotky se přesouvají na vojenská letiště, anebo k nádražím, kde se technika nakládá na železniční vagóny. Podle dohadů NATO se ruských manévrů u hranic pohybovalo asi 40 tisíc vojáků.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen uvedl, že omezení aktivit ruských vojsk u ukrajinských hranic může naznačovat, že část těchto sil se připravuje ke stažení. Politický šéf NATO podle agentury Reuters položil důraz na sloveso "může".

Ruský prezident Vladimir Putin na počátku týdně vydal rozkaz ke stažení sil do stálých posádek. Podle jeho vyjádření proto, aby se vyhnul obviněním z ovlivňování prezidentských voleb na Ukrajině, jejichž první kolo se má konat 25. května, a také v reakci na první kontakty mezi režimem v Kyjevě a jeho odpůrci na východě země. 

Ministerstvo obrany již dříve avizovalo, že návrat sil do stálých posádek skončí k 1. červnu. Bere se prý zřetel i na to, aby se předešlo přetížení silnic, které začínají pociťovat první nápor dovolených.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk označil ruská prohlášení o stahování vojsk od hranic s Ukrajinou za zklamání, protože přes hranice i tak "pronikají ozbrojení teroristé, vycvičení na ruském území".

Rusko nicméně ve středu zahájilo další cvičení, tentokrát velké letecké manévry s účastí desítek stíhacích a bombardovacích letounů. Cvičení Moskva označuje za "leteckou soutěž", které se prý Ukrajina nemusí nijak obávat. Skončit má den po prvním kole ukrajinských voleb.

Předčasné hlasování o nové hlavě státu se na Ukrajině uskuteční už tuto neděli, ale podle mínění většiny komentátorů je provedení voleb v regionech ovládaných povstalci nereálné. V Doněcké oblasti se například podle středečních zpráv ústřední volební komise podařilo rozeslat jen 17 procent hlasovacích lístků, v sousední Luhanské asi třetinu. Velkou část volebních místností okupují ozbrojení povstalci.

Slavjansk
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...