Americké letadlo shazuje zásobovací balíčky na padácích. (Ilustrační foto)

Americké letadlo shazuje zásobovací balíčky na padácích. (Ilustrační foto) | foto: AP

Američané shazují na Guam myši s padáčky, mají otrávit hady

  • 35
Američané na Guamu bojují se zdejší přebujelou hadí populací svérázným způsobem. Na tichomořský ostrov, který je závislým územím USA, shazují z vrtulníků tisíce myší nakrmených prášky proti bolesti. Hlodavci se do korun stromů snáší na speciálních padáčcích.

Myši na sobě mají dva kusy lepenky spojené zeleným hedvábným papírem, shazují je nízko letící vrtulníky. Hlodavčí "výsadkáři" jsou během svého letu již dávno mrtví.

"Je to celkem jednoduché," řekl americké televizní stanici NBC biolog Dan Vice, který na Guamu pracuje pro americké ministerstvo zemědělství. "Lepenka je těžší než papír, takže se za letu obrátí do tvaru obrácené podkovy," vysvětlil Vice, jak fungují miniaturní hedvábné myší padáky. "Pak se myš snese dolů a zachytí se o větve stromů, kde se stane návnadu pro hady."

Stromový had bojga hnědá Američanům na letecké základně Andersen působí značné potíže. Hadi, kterých jsou na ostrově asi dva miliony, pronikají do důležitých elektrických rozvodů a způsobují výpadky proudu, uvedl britský list Independent. Kromě toho také ohrožují místní exotické ptactvo, které je jejich oblíbenou potravou.

Bojga hnědá

Hada zabije Paralen

Pro dospělého člověka není bojga za normálních okolností nebezpečná. Na Guamu není původním druhem, dostala se sem pravděpodobně na nákladních lodích v 50. letech 20. století. 

I když se úřady snažily jejich stavy regulovat pomocí pastí a psů, hadi obsadili celý ostrov. Bojgy jsou ale mimořádně citlivé na paracetamol, účinnou složku mnoha prášků proti bolesti a horečce - například Paralenu, Panadolu či Coldrexu.

Na usmrcení bojgy stačí 80 miligramů paracetamolu, což odpovídá zhruba šestině běžné tablety. Prasata, psi a jiná podobně velká zvířata by podle NBC musela sníst 500 myší, aby jim analgetikum ublížilo.

Nedělní výsadek, při němž se na Guam snesly dva tisíce myší, byl už čtvrtým v řadě. Je součástí programu s rozpočtem v přepočtu zhruba 160 milionů korun, který byl spuštěn od letošního února. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video