Tulsi Gabbardová.

Tulsi Gabbardová. | foto: Reuters

Z boje o Bílý dům odstoupila Tulsi Gabbardová, soupeří jen Biden a Sanders

  • 24
Z boje o zisk demokratické nominace pro letošní prezidentské volby v USA odstoupila kongresmanka za Havaj Tulsi Gabbardová. Do dalších bojů bude podporovat bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který vede s 1 180 delegáty. Po odstoupení Gabbardové proti němu stojí již jen senátor Bernie Sanders, který má 885 delegátů.

„Pozastavuji svou prezidentskou kampaň a nabízím veškerou svou podporu viceprezidentovi Joeu Bidenovi v jeho snaze sjednotit zemi,“ uvedla Gabbardová, jež se v roce 2013 stala první hinduistkou, která zasedla v Kongresu.

Gabbardová podle AP popudila svoje demokratické spolustraníky, když se minulý rok zdržela hlasování o uvalení ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, jehož nakonec osvobodil Senát. 

V říjnu kongresmanka oznámila, že v letošních volbách nebude usilovat o znovuzvolení a že se soustředí jen na svou prezidentskou kampaň.

Gabbardová zaznamenala svůj nejlepší výsledek na Americké Samoi, kde získala dva delegáty letního sjezdu, který bude rozhodovat o Trumpově listopadovém soupeři. Relativně se jí dařilo rovněž v únorových primárkách v New Hampshire, kde získala přes tři procenta hlasů.

Osmatřicetiletá armádní veteránka však vzbudila také kontroverze, když se v roce 2017 setkala se syrským prezidentem Bašárem Asadem, jehož režim čelí obviněním, že proti svým občanům použil chemické zbraně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video