Dvěma boeingům se rozpadaly za letu hořící motory, trosky se řítily k zemi

  • 375
První dějství: Nizozemsko, druhé: Spojené státy. V rozmezí několika málo hodin začaly dvěma boeingům hořet motory. A co hůř, částečně se rozpadly. Jejich trosky ohrozily lidi a napáchaly majetkové škody. Nizozemsko v tomto ohledu dopadlo hůř.

Padající součástky z hořícího motoru startujícího nákladního Boeingu 747-400BCF bermudské společnosti Longtail Aviation v sobotu v Nizozemsku zranily dva lidi. Poškozeno bylo i několik domů a aut. Poruchu jednoho ze čtyř motorů ohlásila posádka stroje, který měl z Maastrichtu namířeno do New Yorku. Letadlo vzápětí nouzově přistálo v Lutychu.

„Pozdě odpoledne začal jednomu z letadel při startu hořet motor... Letadlo pokračovalo v letu se třemi motory a přistálo v Lutychu. V důsledku požáru motoru z letadla vypadly součástky nad obcí Meerssen,“ uvedlo maastrichtské letiště na Twitteru.

Malé kovové součástky způsobily hmotné škody, jedna starší žena utrpěla zranění na hlavě a musela být ošetřena v nemocnici, informovala s odvoláním na policii agentura DPA. Lehké popáleniny utrpělo také dítě, které chtělo součástku na zemi vzít do ruky.

Po Boeingu 747 měl stejné potíže Boeing 777

Druhému boeingu, tentokrát amerických aerolinek United Airlines, na jehož palubě bylo 241 lidí, se v sobotu odpoledne místního času (pozdě večer SEČ) krátce po startu z letiště v Denveru rovněž porouchal jeden z motorů a začal hořet. Letadlo se bezpečně vrátilo na letiště, ale obrovský kus gondoly motoru spadl do rezidenční čtvrti před dveře rodinného domu. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Jak to dopadlo v USA

Přední část gondoly motoru spadla do rezidenční čtvrti před dveře rodinného domu. (20. února 2021)

Boeing-777 s 231 cestujícími a 10 členy posádky směřoval do havajského Honolulu. Po startu z mezinárodního letiště z Denveru pilot oznámil, že se vrací zpět, v tom okamžiku byla slyšet velká exploze, řekl agentuře AP jeden z cestujících.

„Letadlo se začalo třást a ztráceli jsme výšku,“ popsal David Delucia. Řekl také, že si s manželkou dali do kapsy peněženku s doklady, aby v případě pádu mohli být identifikováni.

Na sociálních sítích se objevilo i video, které natočil jeden z cestujících a na němž je vidět hořící motor letadla. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) posléze oznámil, že let číslo 328 měl poruchu na pravém motoru, informoval server BBC.

Policie čtvrti Broomfield, která je předměstím Denveru, zveřejnila na twitteru fotografie domu, před nímž je obrovský kus zřejmě části motoru letadla. Přidala k tomu upozornění, aby se lidé nalezených částí letadla nedotýkali a nehýbali s nimi, aby nemařili vyšetřování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video