Protesty v Tunisku z roku 2011

Protesty v Tunisku z roku 2011 | foto: Reuters

Polovina mladých Arabů uvažuje o emigraci, nejraději by odešli do Evropy

  • 758
Polovina mladých Arabů uvažuje o emigraci a nejraději by odešli do Evropy. Stále častěji také připouštějí, že nejsou věřící. V pohledu na rodinu si však muslimské společnosti uchovávají konzervativní ráz. A ruský vládce se mezi Araby těší dvojnásob větší oblibě než ten americký. To vše ukázal průzkum zveřejněný arabskou BBC.

Varovně vyznívá zjištění, že o emigraci uvažuje pětina obyvatel arabských zemí Blízkého východu a severní Afriky. Ve věkovém rozmezí 18 až 29 let je to dokonce v průměru 52 procent. Nejčastěji zmiňovanou cílovou destinací je Evropa, oproti průzkumu z roku 2013 však její popularita poklesla. 

Fotogalerie

Islám už mladším Arabům neříká tolik jako jejich rodičům. Lásku k náboženství z nich vyrazil fanatický Islámský stát a jeho zvěrstva ve jménu víry, která dlouho sledovali takřka v přímém přenosu. 

Nejvíce to platí o Tunisku, počet nevěřících stoupl také v Libyi, Maroku, Súdánu nebo Alžírsku. 

Toto a další překvapivá zjištění vyplynula z dosud nejrozsáhlejšího sociologického průzkumu, který pro arabské vysílání stanice BBC provedla v deseti arabských zemích agentura Arab Barometer. Ta sídlí na Princetonu, jedné z nejslavnějších amerických univerzit.

V rodině vládne muž

Hluboká sonda do hlav a srdcí více než 25 000 lidí nicméně také ukázala, že v jiných oblastech si muslimské společnosti uchovávají konzervativní ráz. 

Na otázku, zda by jim nevadilo, pokud by v čele jejich země či vlády stála žena, odpověděla sice všude s výjimkou Alžírska větší polovina kladně. Zároveň ale většina respondentů včetně žen souhlasila s tvrzením, že v rodině musí mít ve všem konečné slovo muž. Jedinou výjimkou bylo Maroko. 

Ještě markantněji to ukázal pohled na homosexualitu – ta je prakticky nepřijatelná, a to třeba i v Libanonu, který platí za liberálnější zemi, než jsou jeho arabští sousedé. I tam více lidí akceptuje „vraždy ze cti“, kdy například otec zabije vlastní dceru za „zneuctění“ rodiny, než gaye nebo lesbičky.

INFOGRAFIKA: Pohled do hlav a srdcí Arabů

Největší hrozba: Izrael

Méně překvapí, že za největší hrozby jsou v regionu považováni tradiční sokové, v prvé řadě Izrael, následovaný Spojenými státy a Íránem. 

Ze světových vůdců pak Arabové nejpozitivněji vnímají tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kladně ho hodnotí jedenapadesát procent dotázaných.  

Ruský prezident Vladimir Putin je s osmadvaceti procenty více než dvojnásob populárnější než jeho americký protějšek Donald Trump (dvanáct procent). V Egyptě a v Libyi Putin dokonce předstihl i Erdogana. 

INFOGRAFIKA: Pohled do hlav a srdcí Arabů

Lawrence slíbil Arabům stát. Spojenci dohodu porušili:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video