Neznámá Libanonka si jde v Bejrútu zasportovat ke Středozemnímu moři. (12....

Neznámá Libanonka si jde v Bejrútu zasportovat ke Středozemnímu moři. (12. dubna 2020) | foto: AP

Koronakrize se Blízkému východu téměř vyhnula. Pomohlo mládí i rychlost

  • 44
Proč se tolik obávaná katastrofa kvůli koronaviru na Blízkém východě neuskutečnila? Nízkou míru nákazy může vysvětlovat několik faktorů: mladé obyvatelstvo či zkušenosti s epidemiemi, píše francouzský deník Le Monde. Saúdská Arábie či Libanon brzy zavedly karanténní opatření. V Jemenu však zveřejňovaná data k nákaze nejsou příliš věrohodná.

V Libanonu zemřelo na silnicích od 15. března více lidí, než kolik usmrtil koronavirus, píše Le Monde. V Palestině byl počet úmrtí na covid-19 výrazně nižší než v Izraeli. V Saúdské Arábii, která má 33 milionů obyvatel, zabila epidemie stejné množství lidí jako v Norsku, které má ale pět milionů obyvatel. 

Tak bychom mohli pokračovat. Na arabském Blízkém východě se stejně jako v Africe tolik obávaná krize nekonala. Nicméně koncem února, kdy bylo jasné, že se epidemie neomezí jen na Čínu, všechny signály svědčily o opaku. 

Sousedství monarchií Perského zálivu s Íránem, hlavním ohniskem infekce v této oblasti, nedostatky syrského, libanonského a iráckého zdravotnictví a zalidnění Egypta se zdály být živnou půdou pro šíření epidemie. 

Znepokojení zvyšovalo i to, že v regionu jsou mnohá místa s nízkými hygienickými standardy, kde lidé žijí v těsné blízkosti, ať už jde o palestinské tábory, syrské vysídlence nebo migrující dělníky, ale také o věznice, často plné odpůrců režimu.

Rychlá opatření, zavřené mešity a školy

Důvody, proč tato časovaná bomba nakonec neexplodovala, jsou ještě málo známé. Pozorovatelé přicházejí s různými hypotézami. Všichni se však víceméně shodují v tom, že svou roli sehrála relativní rychlost, s níž místní úřady, vědomy si zranitelnosti obyvatelstva, přijaly karanténní opatření. 

Saúdská Arábie například už 26. února, kdy v království ještě nebyl nikdo nakažen, zavřela přístup do svatých mešit v Mekce a Medíně. 

V Libanonu se už 2. března, dva týdny před Francií, zavřely školy. A to v době, kdy bylo v zemi jen 15 nakažených covidem-19. Během několika dní se zavřely bary, noční podniky a restaurace. Totální karanténa byla vyhlášena sice až 15. března, ale země už více než týden dodržovala bezpečnostní opatření.

V Jordánsku se ve městě Irbíd na severu země konala 13. března svatba s několika stovkami hostů a několik desítek lidí se při ní nakazilo. O čtyři dny později už úřady vyhlásily zákaz vycházení, jehož porušení znamenalo vězení, a to přispělo k přetržení řetězce nákazy.

V některých zemích mohly sehrát svou roli místní faktory. Rozkouskování Předjordánska zdí a izraelské vojenské zátarasy, které v běžných časech zpomalují dopravu, nepochybně zpomalily i šíření epidemie. Blokáda Pásma Gazy částečně vysvětluje to, že tam k 7. květnu evidovali jen 20 případů.

Saúdská Arábie nepochybně těžila ze zkušenosti s bojem proti chorobě MERS, způsobené předchozím typem koronaviru, kterou zvláště šířili velbloudi. Tato nemoc, která se objevila v roce 2012 a stále se už jen velmi pomalu šíří, vedla do konce února k úmrtí 871 lidí, z nichž polovina pocházela ze Saúdské Arábie. 

Stovky letů, nakažení stevardi. Íránské aerolinky šířily koronavirus

Také Egypt byl vždy křižovatkou šíření epidemií, takže země je pokud jde o prevenci dobře vyzbrojena. Zbývá však mnoho otázek. Zkracují teplo a vlhko životnost viru, jak to naznačují některé studie? Je možné předpokládat, že region s covidem-19 skutečně skoncoval? 

V Egyptě a v zemích Perského zálivu nadále roste denní počet nakažených. V Jemenu, v dějišti mnoha sanitárních krizí, je epidemie možná ve svých počátcích. Vzhledem k tomu, že země má tři lékaře na 10 tisíc obyvatel a velmi omezené testovací kapacity, nejsou oficiální údaje příliš věrohodné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video