Přední aktivistku Black Lives Matter střelili do hlavy, je v kritickém stavu

V Británii postřelili aktivistku Sashu Johnsonovou, která hrála vůdčí úlohu při organizaci loňských protirasistických demonstrací hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Podle politické strany, jejíž je členkou, byla postřelena do hlavy a je v kritickém stavu.

„Útok se odehrál v ranních hodinách po řadě vyhrůžek smrtí kvůli jejímu aktivismu,“ citovala z prohlášení strany Převezmi iniciativu (The Taking the Initiative Party) agentura DPA.

TTIP je popisována „první britská politická strana vedená černochy“. Do popředí se dostala během loňských protestů BLM, které pomáhala organizovat.

Metropolitní policie uvedla, že 27letá žena je v nemocnici v kritickém stavu poté, co byla postřelena v jihovýchodním Londýně. Podle ní však „nic nenaznačuje, že se jednalo o cílený útok nebo že by žena obdržela před incidentem jakékoliv věrohodné vyhrůžky vůči své osobě“.

Sdělila také, že policisté byli přivoláni v neděli ve tři hodiny ráno k nahlášené střelbě ve čtvrti Peckham. Poblíž místa činu se podle ní odehrával večírek. Detektivové žádají o informace svědky, dosud nikoho nezatkli.

Vyšetřovatelé vyzvali veřejnost, ať nespekuluje o motivech útoku. Podle hlavního inspektora Jimiho Telea policie učinila „dobrý pokrok“ v chycení pachatelů.

Británie je pro ostatní vzorem v rasové rovnosti, tvrdí vládní zpráva

Britská pobočka hnutí BLM na svém Twitteru napsala, že je šokována postřelením „mladé matky a nebojácné politické aktivistky, která byla v čele mnoha protestů BLM v minulém létě“. Organizace hodlá za aktivistku uspořádat vigilii. „Jakýkoli pokus o zastrašování nebo umlčení je útokem na nás všechny.“

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue