Britští vojáci vyvěšují vlajku Spojeného království v Port Howardu na...

Britští vojáci vyvěšují vlajku Spojeného království v Port Howardu na Falklandech poté, co porazili ve dvouměsíčním konfliktu argentinské vojsko. (červen 1982) | foto: Profimedia.cz

Nová bitva o Falklandy. Tentokrát se ale odehrává na šachovnici

  • 43
Desetiletí trvající nevraživost mezi Velkou Británií a Argentinou, kterou před 37 lety vyhloubil spor o jihoatlantické souostroví Falklandy, nijak neochabuje. Teď se naopak prohlubuje další konflikt. A odehrává se na úplně jiném bojišti – na šachovnici.

Když v roce 1986 vstřelil ve čtvrtfinále fotbalového mistrovství v Mexiku argentinský útočník Diego Maradona Angličanům gól rukou, na britských ostrovech se fanouškům doslova vařila krev.

V tuto chvíli jde o šachy.

Argentinská šachová federace (ACF) se rozhodla uspořádat svůj oficiální turnaj na Falklandách, do propozic přitom napsala jméno tamní metropole, přístavu Port Stanley, po svém – jako Puerto Argentino.

„Nemíchat sport s politikou“

Britové mluví o „diplomatické provokaci a zatahování politiky do sportu.“

Argentinský turnaj by se totiž měl odehrávat v hotelu jen pár kroků od pomníku Margaret Thatcherové, který obyvatelům britského zámořského území připomíná její klíčovou úlohu v dávné válce.

Válka byla krátká, ale krvavá. Ostrovy obsadili v dubnu 1982 nejprve Argentinci, kteří je nazývají Malviny. Britové, kteří v té době už žili na ostrovech 150 let, mluvili o narušení svého teritoria.

Bitva o Falklandy

  • 2. dubna 1982: argentinští vojáci vpadli na Falklandské ostrovy. Krátce poté zabrali i další britská území v Atlantiku včetně Jižní Georgie.
  • 5. dubna: Britské námořnictvo vyslalo k ostrovům přes sto lodí.
  • 25. dubna: Britské síly znovu získaly Jižní Georgii.
  • 2. května: Britové potopili argentinský křižník General Belgrano, zemřelo 320 námořníků.
  • 21. května: Tři tisíce britských vojáků se začaly vyloďovat v jižní části Falkland.
  • 14. června: Argentinští vojáci se vzdali. Britové vstoupili do přístavu Stanley, hlavního města ostrovů.
  • Během konfliktu zemřelo 255 britských vojáků a tři civilisté. Na argentinské straně zemřelo přes 650 lidí.

Zdroj: BBC

Do jižního Atlantiku vyslali početné vojenské síly, takže už 14. června dobyli Port Stanley a argentinské jednotky se v beznadějné situaci rychle vzdaly.

Tehdejší britská premiérka, „železná lady“ Margaret Thatcherová, plula na vlnách nebývalé popularity, díky velké razanci a neústupnosti, se kterou se do konfliktu ve vzdáleném Atlantiku pustila.

Vojenský režim v Argentině poté padl, ani jedna strana ale nezapomněla na stovky padlých. Argentina ztratila 655 vojáků, Británie 255.

Proto teď taková nervozita okolo šachového turnaje.

Sochu Železné lady v Londýně nechtějí. Bude stát v rodném městě Thatcherové

Britové upozorňují, že argentinský funkcionář Mario Petrucci, šéf ACF, je současně i důležitým činitelem ve vedení mezinárodní šachové federace (FIDE).

List The Telegraph citoval falklandského zastupitele Marka Pollarda, podle kterého by se neměl míchat sport s politikou. „Falklandy nejsou územím Argentinců, přes veškerá jejich opakovaná tvrzení,“ zdůraznil Pollard.

Londýn vždy trval na tom, že obyvatelé ostrovů mají právo na sebeurčení. V březnu 2013 proběhlo na Falklandách referendum s vysokou účastí, ve kterém se 99,8 procenta hlasujících vyslovilo pro setrvání Falkland jako Britského antarktického území.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video