Iráčané se v Mosulu probili k Tigrisu, začíná boj o historické čtvrti

  • 123
Irácká armáda v neděli v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města. Je to poprvé od loňského října, kdy začala ofenziva za znovudobytí města z rukou organizace Islámský stát. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na armádní důstojníky.

Již v sobotu irácká armáda postoupila asi 500 metrů od strategického mostu přes řeku Tigris, která rozděluje město na východní a západní část. V neděli se speciální protiteroristické jednotky probojovaly až k mostu, který byl při bojích poničen.

Poprvé od zahájení ofenzivy loni v říjnu se tak irácká armáda dostala až k řece Tigris. Dosud ovládala řadu východní čtvrtí ve městě, které je poslední baštou Islámského státu (IS) v Iráku.

„Během postupu nás ostřelovali bojovníci IS z historického návrší,“ uvedl důstojník speciálních jednotek. Podle agentury Reuters měl na mysli zřejmě kopec, který se nachází v blízkosti ruin starověkého asyrského města Ninive. Ty leží na východním břehu řeky Tigris.

Irácké vládní jednotky se nyní budou snažit vytlačit bojovníky IS z dalších čtvrtí na východním břehu řeky Tigris, přes ní zatím postupovat neplánují. Všechny mosty přes řeku jsou navíc zničené leteckými nálety.

IS, který město Mosul okupuje od června 2014, má nyní pod kontrolou celou jeho západní polovinu. Podle zvláštního vyslance Washingtonu v mezinárodní koalici Bretta McGurka ale obrana IS ve východním Mosulu „vykazuje známky kolapsu“.

Pomalý návrat k normálu

Ve východních čtvrtích města, které v posledních týdnech znovudobyla irácká vládní vojska, se život pomalu vrací k normálu. Otevřely se tam například obchody s potravinami. Dodávky elektřiny jsou sice přerušeny, ale obyvatelé začaly používat malé generátory. V některých čtvrtích už začínají uklízet ulice a znovu stavět zdi domů.

V jihovýchodní čtvrti Vahda, kterou irácké vládní síly dobyly v sobotu, byla ale značně poškozena nemocnice. Velká část z ní vyhořela a některé části jsou podminované. Na některých zdech podle agentury Reuters zůstala krev, neboť IS místo používal pro popravy.

Ofenziva irácké armády, která má leteckou a dělostřeleckou podporu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, se loni zpomalila kvůli přítomnosti velkého množství civilistů a prudkému odporu radikálů z IS. V posledních několika týdnech ale armáda boje zintenzivnila za pomoci nové taktiky lepší koordinaci jednotek.

Bombové útoky v Bagdádu

Nejméně 20 mrtvých a desítky zraněných si v neděli vyžádaly dva sebevražedné pumové útoky v Bagdádu, které byly namířeny proti místním šíitům.

Nejméně 13 lidí přišlo o život a pět desítek jich utrpělo zranění ráno ve východní části Bagdádu při výbuchu nálože v automobilu, kterou odpálil sebevražedný atentátník. Řidič vyhodil auto do povětří u hlavního vchodu ve chvíli, kdy na něho spustila palbu strážní hlídka. K útoku se přihlásil na internetu IS. V posledních letech jsou útoky vesměs dílem jeho ozbrojenců, kteří vyznávají sunnitskou verzi islámu a kteří šíity označují za heretiky.

O několik hodin později se muž opásaný výbušninami odpálil v šíitské čtvrti Baladiját, kde zahynulo dalších sedm lidí. IS se marně snaží údery na civilní cíle v hlubokém iráckém zázemí oslabit ofenzívu proti Mosulu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video