(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Aktivisté pustili z německé biofarmy krávy, ty se překrmily a uhynuly

  • 501
Z ekologické farmy v Německu vypustili pravděpodobní aktivisté několik desítek krav. Zvířata poté zkonzumovala nebezpečné množství koncentrovaného krmiva a čtyři krávy uhynuly. Další k tomu nemají daleko. Za informace o pachatelích vypsala poškozená společnost odměnu.

Desítky dospělých krav se i s telaty dostaly z ohrady farmy vzdálené asi 40 kilometrů severně od Berlína o víkendu. Zhruba čtyřicet krav je v kritickém stavu, informoval německý list Berliner Zeitung.

Podle standardů pro ekologické zemědělství mají být krávy denně vypouštěny na pastvu a kromě toho dostávají maximálně dva kilogramy koncentrovaného krmiva denně. Právě k němu se dostala i vypuštěná zvířata, která ho zkonzumovala až deset kilogramů.

Devadesát krav záhadně uhynulo, nebyly nemocné ani týrané

Takové množství pro ně znamená smrtelné nebezpečí. Čtyři krávy uhynuly, dalších 40 je v křečích a nyní jsou v péči zvěrolékařů. Vedení farmy očekává, že nepřežijí ještě další zvířata.

Koncentrovaná strava kravám poškodila játra

„Poškození jater je příliš velké,“ uvedla manažerka Anja Schiemannová ze společnosti Liebenwalder Agrar, která zvířata chová. Příliš koncentrované stravy podle ní ničí zvířatům jejich trávicí systémy.

Na sociálních sítích se spekuluje, že za tímto činem mohou být ekologičtí aktivisté. Poškozená společnost vypsala odměnu tisíc eur (přes 25 tisíc korun) za informace, které by mohly vést k dopadení pachatelů. 

Vedení společnosti je přesvědčeno, že se jednalo o čin, který si pachatelé naplánovali. Pro společnost tento čin znamená ztráty, protože krávy, které budou ošetřovány, vyprodukují mnohem méně mléka. Případ vyšetřuje také policie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video