21. srpen 1968 v Brně

21. srpen 1968 v Brně | foto: Jan Havlíček

Biľak nebude potrestán za pozvání vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR

  • 263
Bývalý tajemník ÚV KSČ Vasil Biľak nebude potrestán za pozvání vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Slovenská prokuratura se rozhodla přerušit stíhání, protože se nepodařilo sehnat svědky z Česka, napsal slovenský list SME. Biľak je poslední žijící aktér v případu, který se vyšetřoval skoro dvacet let.

Dnes 93letý Vasil Biľak čelil dlouhé roky obvinění, že s dalšími čtyřmi vysoce postavenými komunisty požádal Leonida Brežněva o pomoc "při potlačování pravicových sil, a to všemi prostředky, které jsou k dispozici".

Bývalý československý komunistický politik Vasil Biľak.

Byl to prý právě Biľak, kdo několik dnů před invazí předal "zvací dopis" tehdejšímu nejvyššímu představiteli SSSR. Bývalý komunistický ideolog a vyškolený krejčí, kterému na výuční list napsali "na saka nepouštěť", se však bránil obvinění od samého počátku trestního stíhání. A nyní se zdá, že vskutku dožije bez trestu ve své bratislavské vile pod Slavínem.

Slovenská prokuratura totiž údajně nesehnala "důležité svědky z Česka" a rozhodla se proto případ přerušit, napsal slovenský zpravodajský server SME.sk. Policejní ředitelství v Bratislavě, které vede vyšetřování, zatím o ničem neví. Rozhodnutí prokuratury dosud neobdrželo. (více na SME.sk)

"Vyšetřování pokračuje," odpověděla SME tamní mluvčí Petra Hrášková.  Biľak je poslední žijící spoluautor dopisu. Ostatní podepsaní - Alois Indra, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Drahomír Kolder už zemřeli. Odsouzen nebyl ani jeden.

Dočasná pomoc Varšavské smlouvy pro Československo znamenala rázný konec reformního procesu v komunistické straně, který směřoval k větším občanským svobodám. Sovětští vojáci setrvali na území ČSSR až do roku 1989.

TRESTNÍ STÍHÁNÍ

Trestní stíhání začal v březnu 1991 Úřad federální ministerstva vnitra na vyšetřování protiústavní činnosti. Roku 1993 věc převzal Městský úřad vyšetřování v Bratislavě. Po předložení návrhu na podání žaloby o sedm let později měl spis přes 23 tisíc stran. Bratislavský soud případ vrátil na došetření v roce 2001. Podle tribunálu bylo třeba sehnat originál zvacího dopisu, aby se potvrdila pravost Biľakova podpisu. Rusové ale poslali jen kopii. Originál odmítli vydat s tím, že by to poškodilo jeho zájmy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video