Biggsův návrat rozdělil Brity

Britská veřejnost je rozdělena na dva tábory. Jeden tvrdí, že by jedenasedmdesátiletý Ronald Biggs, jehož gang v roce 1963 ukradl z poštovního vlaku přes dva a půl milionu liber, měl jít do vězení. Druhý žádá jeho omilostnění kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Biggs prodělal tři mozkové mrtvice, je částečně ochrnutý a špatně mluví.
Podívejte se na fotogalerii.

Nálady veřejnosti mapují i média. Například online zpravodajský server BBC News se ptá, zda by neměl být uprchlý trestanec kvůli špatnému zdraví propuštěn.

Ministr vnitra by mohl udělit výjimku
O tom, zda Biggs stráví zbytek života ve vězeňské nemocnici, která je jedním z nejlepších lékařských zařízení v zemi, nebo na svobodě může rozhodnout ministr vnitra Jack Straw.

Na základě trestního zákona z roku 1991 totiž může odsouzeným
ve výjimečných případech nabídnout propuštění před vypršením trestu. To se již v minulosti stalo v případě propuštění některých jiných nemocných zločinců.

V USA roste od roku 1980 počet lidí umírajících ve vězení. Nyní je jich už více než 3000 ročně.

Například na doživotí odsouzený vrah Reggie Kray se dostal na svobodu loni v srpnu poté, co se zjistilo, že trpí neoperovatelnou rakovinou močového měchýře. Zločince, který spolu se svým dvojčetem terorizoval podsvětí londýnského East Endu, ministerstvo propustilo s tím, že je krajně nepravděpodobné, že se dopustí nějakého zločinu.

Narozdíl od svých dvou sourozenců tak nezemřel za mřížemi, ale v apartmá hotelu u  Norwiche, kde se za jednu noc platí asi 38 liber. To je více než 2000 českých korun.

Vězeňský lékař: Rozhodne politika
Vězeňský lékař Theodore Dalrimple říká, že propuštění ze zdravotních důvodů je většinou udělováno těm, kdo jsou nevyléčitelně nemocní, anebo těm, jejichž bolestivé stavy nedokáže vězeňská nemocnice zmírnit. Konečné rozhodnutí je ale
věcí politiky, dodává Dalrimple.

Zdravotní stav se pak ocitá na jedné misce vah spravedlnosti, zatímco na opačnou se klade vážnost spáchaných zločinů a možnost recidivy. Přesto lékař ví o odsouzených lidech ve špatném stavu, kteří na svobodu nikdy nevyšli.

S předčasným propuštěním nemůže podle pozorovatelů například počítat vážně nemocná vražedkyně Myra Hindleyová. Účast na vraždě čtyř dětí z ní v očích britské veřejnosti totiž učinila nenáviděnou osobu, která nemůže se soucitem počítat.

Do Británie přijel i když věděl, že bude zatčen
Jeden z nejslavnějších zločinců Ronald Biggs se do Velké Británie vrátil v pondělí po více než třiceti letech, které strávil v Brazílii. Jeho letadlo přistálo dopoledne na vojenské základně v Northoltu severozápadně od Londýna. Tam na něj čekali policisté. Ti ho odvezli do londýnského vězení Belmarsh.

Podle místní justice podrobily po příletu úřady Ronalda Biggse dvěma lékařským prohlídkám. Pak následovalo krátké stání u soudu, po němž se lupič vrátil za mříže. Je totiž stále považován za stíhaného zločince, kterému podle některých zdrojů stále hrozí 28 let vězení.

Po třech desetiletích opustil Brazílii
Na brazilském letišti v Rio de Janeiru, kde podepsal prohlášení, že odjíždí dobrovolně, zmizel Biggs novinářům. Na cestě ho doprovázel syn Michael a dlouholetý známý a někdejší spolupachatel Bruce Reynolds.

Poté nastoupil do čtrnáctimístného letounu Falcon-900 pronajatého bulvárním listem The Sun, který jeho návrat výměnou za exkluzivní interviewy sponzoruje. Španělský deník El País napsal, že The Sun muži slíbil téměř 27 milionů peset. To je asi 5 a půl milionu českých korun. Peníze za něj prý vyinkasuje jeho syn.

"Musím se vrátit do Anglie," řekl Biggs, kterému tento krok rozmlouval jeho advokát. Proti byly i brazilské úřady. Lupičovým posledním přáním je dát si pivo v místě, kde dříve žil.

Za mřížemi byl jen 15 měsíců
Ronnie Biggs byl členem gangu, který z vlaku na trase z Glasgowa do Londýna 8. srpna 1963 ukradl částku, která odpovídá dnešním 30 milionům liber. Skupina při útoku vážně zranila strážného. Většina členů skupiny včetně Biggse, který byl odsouzen ke třiceti letům vězení, byla dopadena a uvězněna. Po roce a čtvrt, v roce 1965, ale z věznice Wandsworths uprchl. 

Lupič oznámil na stránkách The Sun, že už je unaven životem na útěku.  Po 13068 dnech se tedy vrátil domů. A to i přesto, že věděl, že zde půjde před soud. 

S pomocí provazového žebříku zdolal téměř osmimetrovou zeď a odjel přichystanou dodávkou. Poté co se zastavil v několika zemích, se v roce 1970 usídlil v Brazílii, kde zplodil dítě. To mu dalo právo na pobyt v zemi.

Krádež peněz při "loupeži století", při níž zmizelo v přepočtu asi 145 milionů korun, a Biggsův příběh uprchlíka inspiroval legendu. Stal se také motivem pro napsání několika knih a natočení mnoha filmů.

O Biggsův příběh se pere Hollywood
Podle listu The Sun se zřejmě připravují i další. "Může to být scénář roku. Jde o velkolepý příběh a studia se tlačí v naději, že ho budou moci vyprávět," citoval Sun nejmenovaného představitele Hollywoodu. Podle něj se mezi možnými kandidáty na hlavní roli hovoří o Kirku Douglasovi a Clintu Eastwoodovi.

Člen gangu, který v roce 1963 oloupil poštovní vlak, Ronald Biggs sedí na kolečkové židli před odletem z brazilského Ria de Janeira. Jedenasedmdesátiletý muž se po 36 letech na útěku rozhodl vrátit do Velké Británie a vydat se policii, 7. května 2001

Na letišti v brazilském Rio de Janeiro. Ronald Biggs se po 31 letech strávených v jihoamerické zemi loučí, 7. května 2001

Ronald Biggs pózuje v Riu de Janeiru s modelkami firmy Elite během přehlídky, 7. května 2001-(Archivní fotografie z ledna 2001)

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video