Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci (19. ledna 2022)

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci (19. ledna 2022) | foto: ČTK

Pokud Rusko napadne Ukrajinu, zvážíme přímé sankce Putina, řekl Biden

  • 418
Americký prezident Joe Biden v úterý upozornil, že zváží uvalení sankcí přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud Rusko napadne Ukrajinu. Varoval také, že ruský útok by měl obrovské globální následky, uvedla agentura Reuters.

Podle Bidena nedošlo k žádným změnám u ruských sil rozmístěných u ukrajinských hranic. Šéf Bílého domu ujistil, že nemá v úmyslu vyslat americké jednotky na Ukrajiny, ale uvedl, že v nejbližší době by se mohla do regionu přesunout část z 8 500 amerických vojáků, kteří kvůli krizi byli uvedeni do bojové pohotovosti.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Z Washingtonu v posledních dnech zaznělo, že Rusko by mohlo zahájit útok kdykoliv, americká diplomacie proto ohlásila evakuaci rodin diplomatů z Kyjeva. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, popírá, že by útok chystalo.

Spojené státy a jejich evropští spojenci podle agentury AP zvažují různé možnosti, jak potrestat prezidenta Putina, pokud napadne Ukrajinu, a to od plošných opatření až po zcela osobní postih. Agentura se zmiňuje o odříznutí Ruska od amerických dolarů a mezinárodního bankovnictví nebo o uvalení sankcí na oligarchy z Putinova okolí a jejich banky, na Putinovy příbuzné či na někdejší ruskou gymnastku, olympijskou vítězku Alinu Kabajevovou, která bývá považována za Putinovu přítelkyni. USA a jejich spojenci varují, že postihnou Rusko jako nikdy dříve, pokud Moskva na Ukrajinu skutečně zaútočí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video