Nově zvolený americký prezident Joe Biden (10. listopadu 2020) | foto: AP

Vítězství Bidena potvrdily i Wisconsin a Arizona, oficiálně má 306 volitelů

  • 311
Další dvě klíčová bojiště z letošních prezidentských voleb ve Spojených státech vyhlásila oficiální výsledky hlasování a potvrdila vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Nevadě se přidaly Arizona a Wisconsin. Biden má oficiálně k dispozici 306 volitelů, jeho protikandidát Donald Trump 232.

Guvernér Wisconsinu v pondělí večer místního času oficiálně potvrdil demokratického kandidáta Joea Bidena vítězem prezidentských voleb v tomto americkém státě. Učinil tak poté, co výsledek voleb tentýž den posvětila i státní volební komise, informovala agentura Reuters.

„Dnes jsem splnil svou povinnost a potvrdil jsem výsledky voleb z 3. listopadu, jak si to žádají státní i federální zákony,“ uvedl demokratický guvernér Tony Evers. Uvedl také, že Bidenovi přidělil volitele pro finální hlasování ve sboru volitelů, který se sejde 14. prosince.

Certifikaci volebních výsledků dokončil Wisconsin jako poslední z klíčových států, v nichž si Biden připsal relativně těsné vítězství a v nichž tábor prezidenta Donalda Trumpa přistoupil k soudním stížnostem.

Americké prezidentské volby 2020

Ve Wisconsinu došlo i na částečný přepočet hlasů, když Trumpův štáb zaplatil tři miliony dolarů za audit ve dvou okresech. Po dokončení tohoto procesu rozdíl mezi prezidentem a Bidenem ještě o několik desítek narostl na výsledných přibližně 20 600 hlasů. Trump již dříve uvedl, že proti rozhodnutí podá další žalobu, na její podání má podle AP pět dní.

25. listopadu 2020

Trumpův tým zaplatil miliony za přepočet v Milwaukee, přidal hlasy Bidenovi

Wisconsin vysílá do sboru volitelů deset svých zástupců. Podle analýz respektovaných amerických médií získal Biden celkově hlasy 306 volitelů, zatímco Trump jen 232. Demokratický kandidát si tak zajistil ve volitelském sboru výrazně více hlasů, než 270 nutných pro zvolení.

Výhru Bidena potvrdila i Arizona

Arizona je spolu s Wisconsinem jedním z pěti států, kde dokázal kandidát Demokratické strany zvrátit vítězství prezidenta Donalda Trumpa z roku 2016. Těsným triumfem v jihozápadním státě si zajistil 11 volitelských hlasů z celkových 306, které podle projekcí amerických médií získal.

Bidena podle konečných čísel v Arizoně volilo o 10 457 lidí více než Trumpa, píše agentura AP. Finální rozdíl mezi jejich zisky je stejný jako číslo uváděné před dokončením certifikace a odpovídá 0,3 procenta všech odevzdaných hlasů. To vše při velmi vysoké volební účasti, která dosáhla skoro 80 procent.

„Tyto volby provázela transparentnost, přesnost a spravedlivost, jak požadují arizonské zákony a volební předpisy, a to i přes četná nepodložená tvrzení o opaku,“ řekla místní státní tajemnice Katie Hobbsová při vyhodnocení hlasování.

Opustím Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí Bidena, prohlásil Trump

Zmíněná tvrzení o manipulacích s výsledky ve stejnou dobu při vystoupení před arizonskými republikány opakoval Trumpův osobní právník Rudy Giuliani. Trump předtím na Twitteru uvedl, že Arizona byla dějištěm „totální volební korupce“.

Stížnosti z prezidentova tábora v Arizoně podobně jako v dalších klíčových státech provázely proces vyhlašování výsledků, žádné ale u soudů neuspěly. Místní Republikánská strana například žádala o odklad certifikace v nejlidnatějším okrese Maricopa County, soud ale minulý týden žádost odmítl.

V Georgii přepočítávají hlasy

V Georgii je mezitím v plném proudu už druhý přepočet hlasů, o který za nepříznivého výsledku požádal prezident Trump. Podle místního státního tajemníka Brada Raffenspergera zatím vše nasvědčuje tomu, že bude do středečního termínu dokončený. „Jakmile bude tento přepočet hotový, všichni v Georgii budou moci mít ještě větší důvěru ve výsledek našich voleb,“ citovala z tiskové konference republikánského činitele televize CNN.

ANALÝZA: Tři důvody, proč to Trump nezabalí. I když dávno ví, jak volby dopadly

Georgia vítězství Bidena potvrdila 20. listopadu, přičemž rozdíl mezi ním a Trumpem po prvním přepočtu mírně klesl na 12 670 hlasů. Prezident USA na Twitteru znovu označil výsledky za zfalšované a vyzýval k intervenci místního guvernéra, Raffenspergera při tom označil za tvrdohlavého. Státní tajemník na to reagoval kritikou „masivního množství dezinformací“ šířených „nečestnými hráči“.

„Jsou zde tací, kteří fantastickými tvrzeními, polopravdami a dezinformacemi zneužívají pocity mnohých Trumpových stoupenců a, upřímně řečeno, zjevně také uvádí v omyl prezidenta,“ řekl. Zároveň informoval, že jeho úřad vede několik vyšetřování v reakci na obvinění o volebních nesrovnalostech.

Všechny spory ohledně výsledků voleb musí být letos urovnané do 8. prosince, pak již budou výsledky považovány za konečné. O šest dní později se uskuteční hlasování prezidentského sboru volitelů, které na výsledky dá další razítko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video