První setkání Biden, Johnson: Byl to festival lásky, všímají si média

  • 81
Vřelá slova a úsměvy pro kamery. To přineslo první setkání lídrů USA a Británie od lednového nástupu Joe Bidena do Bílého domu. Fotografie Bidena, Borise Johnsona a jejich manželek v pátek plnily titulní stránky britských deníků a bulvární Daily Mail dokonce o setkání psal jako o „festivalu lásky“.

Pozitivně laděné odpoledne se ale podle komentářů odehrávalo na pozadí obav kolem situace v Severním Irsku po složitém odchodu Británie z EU.

Johnson i Biden si ve čtvrtek vzájemné setkání velmi pochvalovali, přičemž šéf Bílého domu označil jednání za „velmi produktivní“, zatímco britský premiér o Bidenově administrativě hovořil jako o „závanu čerstvého vzduchu“.

V pátečním rozhovoru se zpravodajskou společností BBC pak Johnson opět působil spokojeně a řekl, že odpoledne s Bidenovými bylo báječné. Vztah Británie s USA by se podle něj dal označit za „nezničitelný“.

Biden zase na svém twitterovém účtu uvedl, že partnerství dvou zemí nikdy nebylo silnější, a Johnsonovi poděkoval za uvítání.

Atmosféra kolem čtvrteční schůzky byla ostře sledovaná i kvůli starším výrokům současného amerického prezidenta na adresu Johnsona a jeho politiky. Britský premiér je hlavní tváří projektu jménem brexit, jehož byl Biden odpůrcem. Někdejší viceprezident USA dokonce jednou Johnsona nazval „fyzickým a emočním klonem“ předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

První zkouška vztahu

Při setkání v anglickém Cornwallu ovšem tato stránka vztahu dvou mužů nevyplouvala na povrch, přičemž Biden a Johnson zdůraznili odhodlání posílit vazby mezi svými zeměmi, shrnula agentura AP.

Podle zdrojů webu Politico se i mimo dosah médií zdálo, že si dva lídři dobře rozuměli, „možná lépe, než si někteří na britské straně představovali“. Podle komentáře časopisu Spectator může být důvodem i to, že Johnson má oproti některým lídrům EU k Bidenovi blíže ve věci přístupu k Rusku a Číně, což je pro prezidenta USA téma s vysokou prioritou.

Vlády ve Washingtonu a Londýně ovšem rozděluje pohled na debaty o uspořádání v Severním Irsku po dokončení brexitu, které podle analýzy televize Sky News přináší první zkoušku vztahu mezi Johnsonem a Bidenem.

Americký prezident se hrdě hlásí ke svým irským kořenům a varuje, aby spory ohledně podmínek obchodu mezi Severním Irskem a zbytkem Británie neohrozily dohodu z roku 1998, která ukončila desetiletí sektářského násilí na irském ostrově. Poprask před čtvrteční schůzkou pak vyvolala zpráva listu The Times, že nejvýše postavený americký diplomat v Londýně britské vládě vytknul „rozdmýchávání“ napětí kolem Severního Irska.

Johnson ztratil spojence. Biden považuje odchod Británie z EU za chybu

To zůstává předmětem sporů mezi Londýnem a EU i téměř půldruhého roku po formálním odchodu Británie z bloku. Dvě strany se v zájmu zachování volného režimu na hranici mezi britským regionem a Irskou republikou, která je nyní také vnější hranicí unie, dohodly na potřebě jistých omezení při výměně zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Londýn ovšem zatím neuvedl do praxe všechna ustanovení tzv. irského protokolu a dává najevo, že odpouštět kontroly zboží plánuje i ve druhé polovině roku.

9. června 2021

„Biden je znepokojen tím, že by spor mezi Londýnem a Bruselem kolem hraničních kontrol, na kterých se Spojené království a EU dohodly během brexitu... mohl ohrozit mírový proces (v Severním Irsku),“ uvádí Sky News.

Politico dodává, že zatímco Biden ve čtvrtek při setkání s Jonhsonem upřednostnil přátelskou atmosféru, lídři EU si pravděpodobně při víkendových jednáních s britským premiérem neodpustí „ostřejší slova“.

Agentura Reuters poté informovala o programu americké první dámy. S vévodkyní Kate navštíví školu v Cornwallu, kde se setkají s dětmi. Podobné akce se dříve zúčastnily manželky bývalých amerických prezidentů Melania Trumpová nebo Michelle Obamová. Doprovod člena královské rodiny ale neměly.

Summit lídrů skupiny G7

  • V Británii v pátek začíná třídenní summit lídrů vyspělých zemí sdružených ve skupině G7, nad její rámec byla přizvána rovněž Austrálie, Jižní Korea a Indie.
  • Britský premiér Boris Johnson, který nyní drží rotující předsednictví prestižního klubu, přivítá v hrabství Cornwall na jihozápadě Anglie také představitele Francie, Německa, Itálie, Japonska a Kanady.
  • Hlavními tématy setkání budou pandemie covidu, distribuce vakcín do chudších zemí, obnova ekonomiky, boj s klimatickými změnami nebo reforma globálního daňového systému.
  • Z výrazných osobností se zde kromě amerického prezidenta Joea Bidena a předsedy setkání Borise Johnsona objeví také britský princ Charles, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video