MQ-1B Predator

MQ-1B Predator | foto: US Army

Bezpilotní letouny zabily v Pákistánu osm islamistů z Německa

  • 98
Při náletu amerických bezpilotních letadel v severozápadním Pákistánu zahynulo osm islamistických ozbrojenců původem z Německa. Úder letounů CIA přišel jen den poté, co USA a Velká Británie vydaly varování před teroristickou hrozbou v Evropě.

O smrtícím úderu CIA informovala pákistánská tajná služba. Němečtí islamisté zahynuli v mešitě v Mirali v severním Vazíristánu, kterou zasáhly dvě rakety odpálené z bezpilotních letounů.

V neděli americká vláda vydala varování pro své občany, aby byli kvůli hrozbě terorismu opatrní při cestách do Evropy. Mají být obezřetní především na místech, kde se pohybuje mnoho lidí.

Důvodem jsou prý hrozby Al-Kajdy. Varování platí až do konce ledna příštího roku. Bezpečnostní opatření zpřísnily i české úřady (o varování čtěte více zde).

Počet útoků bezpilotních letounů proti ozbrojencům na pákistánsko-afghánském pomezí v poslední době stoupl. Podle západních médií souvisí s údajnými plány v Pákistánu trénovaných teroristů zaútočit v evropských městech.

Teror měli rozpoutat podle scénáře útočníků z Bombaje. Ti před dvěma roky současně zaútočili na několik cílů vyhledávaných turisty, teror trval tři dny a zemřelo 166 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video