Dron z výzbroje americké armády (ilustrační snímek)

Dron z výzbroje americké armády (ilustrační snímek) | foto: USAF Leslie Pratt

Francie a Británie spojí síly při výrobě bezpilotních letounů za miliardy

  • 11
Francie a Británie investují více než dvě miliardy eur do společného programu výroby bojových bezpilotních letounů. Podle agentury AFP to vyplývá z prohlášení, které podepsali představitelé obou zemí v rámci dvoustranného summitu v Amiensu. Se zahájením provozu se počítá po roce 2030.

„Tento program... bude zaměřen na platformu víceúčelových bezpilotních letounů, která by po roce 2030 mohla sloužit jako základna budoucí akceschopné síly,“ stojí podle AFP v prohlášení, jehož podpisu přihlíželi francouzský prezident François Hollande a britský premiér David Cameron.

Obě strany hodlají do programu investovat společně více než dvě miliardy eur. S technický posudkem se počítá kolem roku 2020.

Cameronova kancelář již dříve podle agentury Bloomberg uvedla, že z projektu, který je uváděn též pod názvem Future Combat Air System, by mohly mít prospěch strojírenské a zbrojařské firmy jako BAE Systems, Rolls-Royce Holdings či Dassault Aviation.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video