Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senátor Bernie Sanders vzdal boj o Bílý dům, cestu uvolnil Bidenovi

  17:38aktualizováno  20:47
Levicový senátor Bernie Sanders ukončuje boj o nominaci Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby ve Spojených státech. Uvedl to ve středu v prohlášení společně se svým týmem. Sanders tím uvolnil cestu ke kandidatuře pro bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který tak zřejmě bude soupeřem nynější republikánské hlavy státu Donalda Trumpa.

„Cesta k vítězství je v podstatě nemožná,“ uvedl Sanaders ve streamovaném projevu svým stoupencům z domovského města Burlington ve státě Vermontu. „Dospěl jsme k závěru, že tato bitva o demokratickou nominaci nebude úspěšná, a proto dnes oznamuji konec své kampaně,“ dodal Sanders.  

Vermontský senátor byl posledním, kdo stál Bidenovi v cestě k tomu, aby se stal Trumpovým vyzyvatelem v boji o Bílý dům. Bývalého zástupce prezidenta Baracka Obamy označil za „slušného muže“, s nímž „bude spolupracovat na prosazování progresivních myšlenek“.

Sanders byl po začátku letošních demokratických primárek považován za favorita. Po sérii porážek se svým stranickým rivalem Bidenem ale v posledních týdnech čelil výzvám, aby ze stranického klání odstoupil, a umožnil tak demokratům připravit se na volby tím, že se sešikují za Bidenem.

Osmasedmdesátiletému Sandersovi, který sám sebe označuje za socialistu a oblíbený je nejvíce mezi levicovými progresivisty, se nepodařilo získat podporu středových voličů demokratů ani zasloužilých stranických funkcionářů, kteří se většinově přiklonili na Bidenovu stranu.

Biden k Sandersovu kroku vyjádřil respekt. Řekl, že si je vědom toho, jak těžké rozhodnutí to pro senátora muselo být. Dodal, že Sanders podřídil vše společnému cíli porazit Trumpa v nadcházejících volbách. „I když Sandersova kampaň skončila, jeho vliv na nadcházející volby zdaleka neskončil,“ uvedl Biden s tím, že názorům Sanderse i jeho levicového stranického křídla bude naslouchat.

Demokratické klání o prezidentskou nominaci „dopadlo přesně tak, jak si to vedení Demokratické strany přálo“, napsal v reakci na twitteru Trump, kterému předvolební průzkumy přisuzovaly větší šance v přímém souboji s levicovým Sandersem než s centristou Bidenem. Zklamané Sandersovy stoupence šéf Bílého domu vyzval, ať raději volí republikány.

Kvůli koronavirové krizi vedení demokratů minulý týden posunulo nominační sjezd z července na 17. srpna. Ve stejný měsíc oficiálně vyberou svého kandidáta do prezidentských voleb i republikáni. Prezidentské volby se konají 3. listopadu.

O křeslo prezidenta Sanders usiloval už v roce 2016, kdy ho v primárkách porazila někdejší šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Sanders jí však nečekaně dlouho vzdoroval, oslovil přitom především mladé voliče. 

Někdejší první dámu USA v průběhu voleb ostře kritizoval, ve finále ji ale oficiálně podpořil. Clintonové to však nestačilo, nakonec prohrála s Trumpem.

Opakovanou kandidaturu na prezidenta Sanders oznámil loni v únoru. „V kampani v roce 2016 jsme zahájili politickou revoluci a nyní je čas s revolucí pokročit,“ prohlásil tehdy. Senátorova levicová rétorika nicméně strašila umírněné voliče. S jeho kritikou vystoupila například právě Clintonová.

Biden ovládl primárky i na Floridě. Už to vzdej, vyzývají Sanderse

„V Kongresu byl roky. Podporuje ho jen jeden senátor. Nikdo ho nemá rád, nikdo s ním nechce pracovat, nic nedotáhl do konce. Byl to kariérní politik. Všechno jsou to jen blbosti a já se cítím velmi špatně, že do toho lidé zabředli,“ prohlásila v březnu v pořadu z produkce streamovací služby Hulu.

Sanders byl slyšet v debatách a dařilo se mu i v primárkách. Po dobrých výsledcích v Iowě, New Hampshiru a Nevadě skončil v Jižní Karolíně s odstupem druhý za Bidenem. Některé špičky demokratů se ale Sandersova vzestupu obávaly. 

List New York Times na konci března napsal, že vysocí straníci jsou ochotni riskovat i rozbroje uvnitř strany, aby Sandersovi zabránili v zisku nominace a jeho případném duelu s Trumpem.

Sanders chtěl stáhnout armádu z Blízkého východu

Senátor je dlouhodobě obdivovatelem skandinávského modelu sociálního státu. Řadí se k demokratům, kteří požadují bezplatnou zdravotní péči, dostupné vzdělání bez studentských dluhů, toleranci vůči migrantům a vyšší zdanění bohatých. 

Za klíčový v boji proti nerovnostem považoval Sanders svůj návrh přeměnit systém soukromého zdravotního pojištění na státem financovaný model.

Sanders je zastáncem stažení amerických vojáků z Blízkého východu. V debatách zdůrazňoval, že na rozdíl od Bidena nezvedl v roce 2002 v Kongresu ruku pro invazi do Iráku. 

Sanders také své soupeře nařknul, že podporují nevýhodnou severoamerickou smlouvu o volném obchodu USMCA i obchodní dohodu s Čínou, zatímco on by prosazoval více ochranářských opatření.

Bláznivý Bernie

Co se týká Sandersova názoru na současného šéfa Bílého domu, neberal si servítky. Trumpa opakovaně nazval nejzkorumpovanějším prezidentem v moderní historii a „patologickým lhářem“. 

Sanders ztrácí stát za státem. Vytáhne na Bidena „atomovku“?

Podle Sanderse prezident řídí zahraniční politiku „s pomocí tweetů odeslaných ve tři ráno“. Trump pak naopak senátora počastoval přízviskem „bláznivý Bernie“.

Sanders se narodil 8. září 1941 v New Yorku. Jeho otec se do USA dostal jako židovský imigrant z Polska. Zbylí členové rodiny zahynuli za holokaustu. Sandersovi nepatřili k majetným. 

„Moje zkušenosti z dětství, život v rodině, která měla ekonomické problémy, silně ovlivnily můj život a moje hodnoty,“ řekl loni Sanders.

Politik loni v říjnu prodělal infarkt. Po lékařském zákroku se vrátil zpět do kampaně. V průzkumech ztratil několik procentních bodů, deficit se mu však podařilo dohnat. Přesto se Sandersův zdravotní stav vedle pokročilého věku stal jedním z témat kampaně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

Věk odchodu do důchodu se bude muset podle prezidenta zvyšovat

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  13:42

Na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu se podle prezidenta Petra Pavla shodli účastníci...

Proruskou špionážní síť vyšetřují i Poláci, spolupracují s Českem

28. března 2024  13:06,  aktualizováno  13:39

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům...

Při sporu s expartnerem jí zabil syna. Není to žádný vrah, řekla žena soudu

28. března 2024  13:22

Za původce sporu mezi dvěma muži, při kterém byl loni v květnu v Mostě smrtelně pobodán čtyřletý...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...