Velvyslanec EU Oliver Nette (vlevo) a beninský prezident Patrice Talon (vpravo)

Velvyslanec EU Oliver Nette (vlevo) a beninský prezident Patrice Talon (vpravo) | foto: koláž iDNES.cz

Podvratný živel? Benin vyhostil velvyslance EU, z níž kasíruje miliardy

  • 127
Benin vyhostil velvyslance Evropské unie, od níž dostal na dobré vládnutí v přepočtu miliardy korun. Oliver Nette musel malý západoafrický stát opustit, protože nepřehlížel úpadek tamní kdysi vzorové demokracie. Vysloužil si tím obvinění ze snahy o převrat.

Vyhoštění velvyslance je krajním krokem, jakým se dává najevo nelibost. Benin 20. listopadu EU oznámil, že Nette se má do deseti dnů odporoučet. Německého diplomata spatřili novináři 29. listopadu na letišti v beninské metropoli Cotonou. Nasedl na spoj do belgického Bruselu, kde sídlí orgány EU. 

Vláda v Cotonou obvinila Netteho z účasti na neupřesněných „podvratných“ aktivitách. Po dubnových parlamentních volbách zmítají Beninem masové protesty. Země je v politické krizi, uvedl německý týdeník Der Spiegel. Ten zmínil nejmenovaného vysoce postaveného beninského diplomata, podle něhož Nette opakovaně vyzýval k demonstracím. 

Beninský parlament loni schválil kontroverzní zákon, který z voleb vyřadil opozici. Právě přílišnou blízkost k ní vyčítá Nettemu vláda v Cotonou, poznamenala německá stanice Deutsche Welle

Nette vícekrát zpochybnil legitimitu beninského parlamentu, tvrdí nejmenované zdroje z vlády v Cotonou, jež zmínil francouzský server Jeune Afrique

Beninský list La Nouvelle Tribune napsal, že Nette se stal obětí politiky úskoků a zloby. Vyslovoval se prý otevřeněji než jiní diplomaté k otázkám lidských práv a svobody vyjadřování. Často se stýkal s politiky, ale i se zástupci občanské společnosti a médií. 

EU naléhavě a marně žádá

Nette v Beninu působil od loňského května. V bývalé francouzské kolonii zanechal svou ženu. Té úřady povolily zůstat ještě několik dní, aby dořešila vystěhování rodiny. 

Policie zadržela umělce z Beninu, lidé je považovali za imigranty

Unijní diplomacii má na starost Evropská služba pro vnější činnost. Ta se k Nettemu odmítla pro Deutsche Welle vyjádřit. Mluvčí EU citovaný agenturou AFP označil rozhodnutí Beninu za velké překvapení, jehož konkrétní důvody nezná. „EU naléhavě požádala své partnery v Beninu o objasnění, (…) ale do tohoto okamžiku jsme jej neobdrželi,“ dodal.

Diplomaty Beninu si předvolala ministerstva zahraničí Německa, Francie, Nizozemska a Belgie. Média neuvádějí, že by EU zvažovala škrtání finanční pomoci či jinou citelnou odvetu.

„Máme vynikající vztahy s Německem a chceme zachovat naše vztahy jak s Evropskou unií, tak s Německem,“ prohlásil beninský ministr zahraničí Aurélien Agbénonci.

Z premianta potížistou

Benin dlouho platil za nejstabilnější demokracii v západní Africe. Mezi pozorovateli ale panují obavy, že se vrací k autoritářství z doby před rokem 1990. Počátek negativního obratu vidí v roce 2016, kdy se prezidentem stal bývalý podnikatel Patrice Talon. 

Sex, podvratná činnost nebo jen odveta. Za to vyhošťují české diplomaty

Podle Spiegelu odtekly z EU do Beninu stovky milionů eur (miliardy Kč). Peníze byly určené na dobré vládnutí, zemědělství a elektřinu.

Jen od roku 2014 vyčlenila EU na podporu dobrého vládnutí v Beninu 184 milionů eur (4,7 miliardy Kč). Na projekty v zemědělství vyhradila 80 milionů eur (dvě miliardy Kč) a stejnou částku i na energetiku. Dalších 18 milionů eur (459 milionů Kč) přiřkla beninským organizacím občanské společnosti, poznamenala Deutsche Welle. 

Na Evropany si trouflo i Kongo a Togo

Benin není jediným africkým státem, který se nebojí došlápnout si na vyslance evropských zemí. Loni v prosinci v předvečer voleb musel opustit Kongo belgický diplomat Bart Ouvry. 

Políček Bruselu. Trump v tichosti snížil status diplomatů EU v USA

V roce 2005 chybělo málo a stejný osud zažil Francouz Gilles Desesquelles, jenž zastupoval EU v malém západoafrickém Togu. Tomu vadilo, že informoval Brusel o podvodech a vraždách, které doprovázely prezidentské volby, z nichž vyšel vítězně Faure Gnassingbé. Ten převzal vedení Toga po svém zesnulém otci, diktátorovi Gnassingbém Eyadémovi. 

Desesquelles řekl, že Benin o vyhoštění Netteho rozhodl „brutálním způsobem, bez předchozí konzultace a v rozporu s diplomatickými zvyklostmi“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video