Šéf nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině Vital Šyšov

Šéf nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině Vital Šyšov | foto: Běloruský dům na Ukrajině

Běloruského aktivistu našli v Kyjevě mrtvého. Pomáhal uprchlíkům z vlasti

  • 1090
Pohřešovaný běloruský aktivista Vital Šyšov, který pomáhal Bělorusům prchajícím z vlasti, byl nalezen mrtvý v Kyjevě. Ukrajinská policie oznámila, že byl oběšen v parku, kam chodíval běhat. Čin se vyšetřuje jako vražda.

„Vital Šyšov byl nalezen oběšený v parku v hlavním městě. To je pro tuto chvíli vše, co můžeme sdělit, uvedla ukrajinská policie v prohlášení, které zveřejnila tisková agentura Unian.

U těla podle policie nebyly nalezeny žádné osobní věci ani mobilní telefon. Policie čin vyšetřuje jako úkladnou vraždu. Pracuje i s verzí, že se jedná o vraždu maskovanou jako sebevražda.

Policie bude analyzovat výsledky kamer v okolí. Také prosí každého, kdo Šyšova znal, aby poskytl informace o jeho aktivitách, případných hrozbách nebo jeho psychickém stavu v posledních týdnech.

Šéf nevládní organizace Běloruský dům, která sídlí na Ukrajině a pomáhá Bělorusům prchajícím před represemi ze své vlasti, zmizel podle policie v pondělí poté, co si šel zaběhat. Domů už se nevrátil a nikomu se nedařilo se s ním spojit.

Zástupci organizace prohledali oblast, kde obvykle běhával, ale nenašli po něm žádné stopy. V hledání jim pomáhal psovod a ukrajinská policie.

„Budeme to vyšetřovat, dokud se neobjeví informace, co se s ním stalo,“ řekl v pondělí podle agentury Reuters mluvčí ukrajinské policie.

Běloruský dům na Ukrajině podle svých webových stránek pomáhá uprchlým Bělorusům hledat ubytování, práci a poskytuje jim právní rady.

Ukrajina, Polsko a Litva poskytly útočiště mnoha Bělorusům, kteří z vlasti utekli kvůli represím režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, jež následovaly po loňských prezidentských volbách.

Podle oficiálních výsledků v nich zvítězil opět Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí byly výsledky voleb zfalšované ve prospěch prezidenta. Po volbách následovaly hromadné protesty, proti nimž bezpečnostní složky tvrdě zasáhly a desetitisíce lidí zatkly.

Novinář ve vězení za urážku prezidenta

S tím souvisí také zatčení novináře Sjarheje Hardzijeviče, kterého soud shledal vinným z urážky prezidenta země a pomluvy dvou policistů a poslal ho na rok a půl do vězení. S odvoláním na Běloruskou asociaci novinářů o tom dnes informovala agentura AP, podle níž je verdikt součástí represí, které běloruské úřady rozpoutaly proti nezávislým médiím a obhájcům lidských práv. Hardzijevič vinu nepřiznal, obhajoba se hodlá proti rozsudku odvolat.

„Nemám s těmito zločiny nic společného, nepokládám se za vinného,“ prohlásil u soudu ještě před vynesením rozsudku padesátiletý novinář, který nyní musí rovněž zaplatit odškodné policistům ve výši 2000 běloruských rublů každému z nich (přibližně 17 000 korun) a státu poplatek 174 rublů (1 500 korun).

Hardzijevič skončil před soudem kvůli obviněním v souvislosti se zprávami v chatovací skupině v aplikaci Viber, kterou někdo loni smazal. Jeho obhájci požadovali, aby bylo obvinění staženo kvůli nedostatku důkazů a kvůli nemožnosti prokázat trestný čin. Co konkrétně v údajně urážlivé zprávě zaznělo, nicméně agentura ani asociace nespecifikovaly.

Běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna Hardzijeviče označila za politického vězně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video