V Bělorusku se muž zapálil před policejní stanicí, je v kritickém stavu

  • 63
V běloruském městě Smaljavičy se pokusil upálit neznámý muž. S vážnými zraněními nyní leží na jednotce intenzivní péče. Na sociálních sítích se šíří video s jeho zoufalým činem, který údajně provedl na protest proti brutalitě běloruské policie zasahující během protestů. Podle ministerstva vnitra trpěl psychickými problémy.

Běloruské ministerstvo vnitra podle agentury Reuters potvrdilo, že k činu ve Smaljavičy severovýchodně od Minska skutečně došlo. Muž se polil hořlavinou a zapálil před místní policejní stanicí. Hořící postavu pak běžel hasit jeden z policistů.

Podle ministerstva je muži šestatřicet let. Běloruský portál Tut.by uvádí, že a před několika dny volal na policii a mluvil o sebevraždě. Kvůli sebevražedným sklonům podstoupil před několika lety léčení. V pátek už před činem údajně nepronesl žádná hesla. Jen zazvonil na zvonek stanice a zapálil se.

„Přijížděl jsem ke křižovatce, u které je policejní stanice. Stály tam hasičské vozy se zapnutými majáčky, byli tam policisté. Ležel u nich člověk a vedle hořely nějaké hadry či oblečení. Nejdřív jsem si myslel, že tam leží figurína, ale pak jsem si všiml, že se ten člověk hýbe. Byl celý pokrytý nějakým bílým práškem. Pak přijely dvě sanitky a odvezly ho,“ popsal očitý svědek.

Není jisté, proč se Bělorus rozhodl takto skoncovat se životem. Ministerstvo uvedlo, že měl v minulosti psychické problémy. Podle počínajících spekulací na Twitteru to ovšem udělal na protest proti policejní brutalitě posledního měsíce.

Ta propukla po zřejmě zfalšovaných prezidentských volbách, ve kterých podle úřadů znovu vyhrál současný vládce Alexandr Lukašenko. To však Bělorusové odmítli přijmout a celé týdny už protestují v ulicích. 

Policie proti nim tvrdě zasahuje a podle mnoha svědeckých výpovědí je mučí ve vazebních věznicích. Několik lidí už také při protestech zemřelo.

Smaljavičy leží asi 35 kilometrů severovýchodně od Minsku.

Smaljavičy leží asi 35 kilometrů severovýchodně od Minsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video