(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jako špachtle pokryté kůží. Běloruské sirotčince skrývaly vyhublé děti

  • 116
Běloruské úřady objevily v několika sirotčincích téměř stovku podvyživených dětí a mladistvých. Vyšetřovatelé zjistili, že na kost vyhublí chovanci takto žili v ústavech celá léta. Někteří teenageři vážili pouhých 15 kilogramů. Několik ředitelů sirotčinců už kvůli tomu přišlo o místo.

Skandál se provalil, když lékař jednoho ze sirotčinců v listopadu pozval novináře, aby napsali o charitativním fotbalovém zápase. Ten měl instituci vydělat peníze na enterální výživu (speciální výživa pro pacienty s podváhou, pozn. red.) pro sirotky, píše deník The Guardian.

Fotografie vychrtlých dětí jednoho ze sirotčinců v Minsku, které tam novináři pořídili, následně zveřejnil magazín Imena, čímž šokoval běloruskou veřejnost. List například uvedl, že dvacetiletá dívka tam vážila pouhých 11,5 kilogramu.

Naštvaní čtenáři následně neváhali snímky chovanců přirovnat k obětem nacistů. „Jako kdybyste byli v koncentračním táboře Buchenwald,“ napsal jeden ze čtenářů. „Jak je možné, že ve středu Evropy v 21. století není pořádné jídlo pro nemocné děti?“ ptá se v diskusi další z nich.

„Nejdůležitější je, že jsou čisté a suché“

Úřady po zveřejnění snímků zahájily vyšetřování, které má zjistit, jak děti mohly žít v takových podmínkách. Vyšetřovatelé uvedli, že děti jsou obětmi zanedbávání a podvýživy.

Sexuální vykořisťování a násilí. Studie popisuje osudy dětských migrantů

Sirotčince však oponovaly tím, že podvýživa je způsobena dětskou křehkostí a tím, že tito chovanci mají vrozené zdravotní problémy.

„Tyto děti nikdy nechodily. Jsou neustále v posteli. Nemají žádné svaly,“ řekla ředitelka sirotčince z města Červień Ella Borisová. „Jejich nohy jsou špachtle pokryté kůží,“ dodala.

„Takové dítě nikdy nebude stát a chodit. Takže pro naši instituci je nejdůležitějším faktem to, že toto dítě je čisté, suché, nakrmené a dostává včas lékařskou pomoc,“ dodala.

„Řekněme to takhle... Ty děti jsou k nám přivedeny, aby tu zůstaly po zbytek života. Většina z nich byla dána k adopci ihned po porodu. Všechny trpí vrozeným mentálním postižením kombinovaným s ošklivou mozkovou obrnou nebo jinými vrozenými patologiemi,“ argumentuje ředitelka dalšího ze sirotčinců Marina Fedorenčiková.

20.dubna 2017 v 16:07, příspěvek archivován: 20.dubna 2017 v 17:05

Vicdansızlar! Belarus'ta yetimhanede açlıktan ölmek üzere olan 100 çocuk olduğu ortaya çıktı.Kiloları 15'in altına düşmüş onlarca çocuk var. https://t.co/0lLjAN69lW

Podle úřadů byly u ústavů, kde dětem poskytli enterální výživu, znát pokroky. Lékaři by však museli děti detailně vyšetřit, aby mohli na tuto výživu žádat veřejné peníze. Sirotčince tomu však podle vyšetřovatelů nevěnovaly pozornost s argumentem, že tyto děti stejně nemají budoucnost.

Nebyly peníze, brání se lékaři

Alexej Momotov, lékař z minského sirotčince, se snažil sehnat peníze na speciální výživu na vlastní pěst přes Facebook. „Zkoušeli jsme zorganizovat festival, ale nikdo nepřišel,“ postěžoval si.

U irského sirotčince objevili masový hrob. Ukrýval ostatky stovek dětí

Úřady už pro místní média potvrdily, že kvůli celé události padaly hlavy ředitelů v Minsku i jinde. „Dva ředitelé sirotčince byli vyhozeni a třetí byl pokárán,“ uvedli vyšetřovatelé, podle kterých jsou to právě ředitelé, kteří jsou odpovědní za zadávání veřejných zakázek do sirotčinců.

Ředitel jednoho z nich Vjačeslav Klimovič viní ze situace psychický stav samotných dětských pacientů. „Důvod, proč nenabyly na váze, není v podvýživě, ale v jejich psychice,“ uvedl.

Podle ředitelky dětského hospice Anny Gorčakové nejde jen o nedostatečnou koordinaci mezi úřady, ale také obecně špatný přístup k nemocným dětem. „Jsou krmeny, je o ně postaráno, ale chovají se k nim jako k rostlinám,“ řekla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video