Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slunění v Itálii, lyže v Rakousku. Rodina Lukašenka si užívá luxus v Evropě

  14:25
Zatímco běžní Bělorusové žijí pod vládou Alexandra Lukašenka ve strachu a čelí represím, prezidentova rodina si dopřává lyžování v Rakousku, opalování v Itálii nebo večeře ve Francii. Uniklé údaje o letech ukazují, že ne všichni z diktátorova nejužšího kruhu čelí sankcím. Mohou si tak užívat luxusní život.
Běloruský vůdce Alexnadr Lukašenko se svými třemi syny a jejich rodinami. Vlevo...

Běloruský vůdce Alexnadr Lukašenko se svými třemi syny a jejich rodinami. Vlevo na snímku stojí Lilija a Viktor Lukašenkovi s dětmi, vedle prezidenta syn Nikolaj a na snímku vpravo se nachází Dmitrij a Anna Lukašenkovi s dcerami. | foto: Běloruská vláda

Lukašenko, jeho dva dospělí synové Viktor a Dmitrij či Viktorova manželka Lilija jsou na sankčním seznamu EU a mají zakázaný vstup do unijních zemí. Prezidentův osmnáctiletý syn Nikolaj, Dmitrijova manželka Anna a další blízcí příbuzní však na černé listině nejsou.

Zatímco Lukašenko nadále pronásleduje a brutálně trestá obyvatele, kteří se postaví jeho autokratickému režimu, uniklé letecké záznamy ukazují, že běloruský vládnoucí klan si v unijních státech rád užívá luxusu.

Anna Lukašenková s dcerou:

Lukašenkova snacha Anna se svou sestrou Taťánou a dětmi například v lednu 2018 odletěla na jedenáct dní do francouzských Alp, což dokládají fotografie na jejím Instagramu. Rodina mimo jiné navštívila michelinskou restauraci ve Val-d’Isère, kde menu stojí 400 eur (9 700 korun) na osobu.

O rok dříve Anna s příbuznými vyrazila vládním letounem na lyže do rakouského Innsbrucku. Soukromým tryskáčem si pak zaletěla do italského Cagliari, kde strávila 25 dní a oslavila narozeniny. Téhož roku navštívila i pětihvězdičkový resort Banana Island v katarském Dauhá, kde jedna noc s dětmi stojí dva až pět tisíc dolarů (až 115 tisíc korun).

Letové údaje z období let 2011 až 2019 získala běloruská hackerská skupina Cyber Partisans. Data poté zveřejnil tým běloruských novinářů v exilu, kteří působí pod názvem Běloruské investigativní centrum. Ti k případu natočili také půlhodinové video a umístili jej na YouTube.

Náklady na samotné cestování v letech 2017 až 2018 budou podle investigativců nejméně 480 000 eur (11,6 milionu korun), což je mnohem více, než činí přiznaný příjem Anny a jejího manžela ve výši 80 tisíc eur (dva miliony korun) ročně. „Je to jasná známka korupce režimu,“ uvedli novináři.

Anna Lukašenková podle letových dat v minulosti navštívila také Barcelonu, Lublaň, Frankfurt, Mnichov, Pisu, Soluň nebo Vídeň.

V některých případech Anna podle serveru EUobserver spojila cesty s obchodem. V roce 2017 odletěla z výletu v Itálii do Minsku se slovinským podnikatelem Zivoradem Smiljkovičem z lublaňské firmy Riko, která v Bělorusku vydělávala na stavebních zakázkách miliony eur. Roku 2019 Smiljković letěl s Lukašenkovou rodinou do Minsku ze švýcarského Sionu.

Lukašenko si hrozbu uvědomuje, míní expert. Padly poslední kontakty na Západ

Podle novinářů není jasné, jestli Anna nyní pracuje, ani jestli stále cestuje do EU. V letech 2018 až 2020 pracovala ve firmě BelAZ Trading House, která v Rusku prodává běloruské nákladní vozy. Její manžel Dmitrij předsedá běloruskému Sportovnímu klubu prezidenta, který sankční list EU označil jako zástěrku obchodních zájmů Lukašenkova klanu.

V rodinné firmě je také Anina sestra Taťána s manželem Vladimirem Kulakovem. Taťána pracuje pro státem financovanou televizní produkční společnost, zatímco Vladimir řídí tenisový klub, jenž je součástí sportovního impéria Dmitrije Lukašenka.

20. prosince 2022

Sankce proti Lukašenkovu klanu váznou

EU naposledy aktualizovala své sankce proti Bělorusku v březnu na základě jeho „úlohy v ruské vojenské agresi na Ukrajině“. Předchozí sankce z roku 2021 se vztahovaly na lidi odpovědné za „násilí proti pokojným demonstrantům“ z roku 2020 a na ty, kteří finančně „těžili z Lukašenkova režimu“.

Běloruská exilová opozice v čele se Svjatlanou Cichanouskou opakovaně žádá EU o „ničivější ekonomické sankce“ vůči běloruskému režimu a rovněž vyzývá k tomu, aby Unie našla a zmrazila majetek Lukašenkovy rodiny.

Náhlá smrt ministra naznačuje ruské plány s Lukašenkem, tvrdí Američané

„Na stole není další návrh sankcí proti Bělorusku. Mluvíme o dalším ruském sankčním balíčku,“ řekl EUobserveru diplomat EU, jenž si přál zůstat v anonymitě. „Pokud by ale na Bělorusko došlo, zřejmě se zaměříme na zbývající členy režimního klanu, úředníky donucovacích orgánů a na obcházení sankcí,“ dodal zdroj.

Podle něj by se černé listině díky svému mládí zřejmě vyhnul Lukašenkův syn Nikolaj. „Ale pokud Anna Lukašenková stále vesele létá po EU, měli bychom se na to podívat,“ podotkl unijní diplomat.

Lukašenko se vydal ruskou cestou. Díky referendu bude moct znovu vládnout

Synové Dmitrij a Viktor pocházejí z Lukašenkova manželství s Galinou Želnerovičovou. Diktátor s ní třicet let nežije, ale nerozvedl se s ní. Ačkoli to Lukašenko nepotvrdil, všeobecně se má za to, že Nikolajovou matkou je jeho bývalá osobní lékařka Irina Abelskajová. Běloruský vůdce si však syna přezdívaného Kolja uzurpoval pro sebe a vychoval ho sám.

Západní média často spekulují nad tím, že Lukašenko si Kolju chystá jako svého nástupce v prezidentském úřadu.

Nikolaj se od malička objevoval po boku otce na oficiálních akcích. Lukašenko ho mimo jiné vzal na setkání s venezuelským prezidentem Hugo Chávezem či americkým prezidentem Barackem Obamou. Předloni Nikolaj společně s otcem povečeřel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...