Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poláci pomohou, ale ne otevřením hranic. Část migrantů odlétla domů

  10:27aktualizováno  16:31
Polákům je líto tisíců běženců, kteří se touží dostat přes Bělorusko do vytouženého Německa. Hranice pro ně ale otevřít nechtějí. Místní by na jednu stranu utečencům rádi pomohli, na druhou se jim nelíbí, jak se chovají na hranicích k jejich bezpečnostním silám. Stovky Iráčanů ale ve čtvrtek odlétly zpět do vlasti, oznámilo irácké ministerstvo zahraničí.
Migranti si dávají kávu ve stanu humanitární pomoci u obce Bruzgi - Kuznica na...

Migranti si dávají kávu ve stanu humanitární pomoci u obce Bruzgi - Kuznica na bělorusko-polské hranici. (18. listopadu 2021) | foto: BELTAReuters

Až čtvrt milionu korun. Tolik stojí v přepočtu cesta migranta z Blízkého východu do Evropské unie. Za peníze však nedostanou běženci žádnou záruku, že se do cílové destinace opravdu dostanou. 

O tom by mohly vyprávět tisíce běženců, kteří trpí chladem v běloruských lesích u polských či litevských hranic. Polák obeznámený se situací, který si nepřeje uvést své jméno, má tuto migrační trasu s partou kolegů zmapovanou. „Báječně na nich vydělaly běloruské cestovní kanceláře,“ říká.

„Jestli někdo potřebuje jídlo a přístřeší, vždy je dostane. Poláci nikdy neodmítnou pomoci,“ ujišťuje Pawel Miklasz, starosta vsi Kuźnica u stejnojmenného hraničního přechodu s Běloruskem, který polské úřady uzavřely poté, co sem zamířily z Běloruska stovky migrantů.

„Běžence litujeme, ale vidíme, že nejsou všichni chudí. To, že házejí po našich policistech, pohraničnících a vojácích kameny a klacky, že sahají k násilí, to se nám nelíbí. To by se dít nemělo,“ řekl Miklasz.

Migranti, kterých je na běloruské straně hranice na dva tisíce, začali na polské vojáky házet kamením.  (16. listopadu 2021)

„Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko si je pozval, tak ať se o své hosty postará,“ míní starosta.

V Minsku se hromadí migranti. Jedni se na nich snaží vydělávat, jiní se bojí

Do pásma, kde platí výjimečný stav, novináři, ochránci lidských práv a humanitární pracovníci nesmějí, a tak jsou média z polské strany odkázána na informace a tvrzení úřadů. Tato politika polské vlády sklízí kritiku, a to i proto, že vyvolává dojem, že polská strana má co tajit, zatímco Lukašenko pustil k hranicím i novináře ze západních médií. 

Lidí je mi líto, ale nepustil bych je do Polska

Polský premiér Mateusz Morawiecki sice připouští, že Varšava v hybridní válce s Minskem čelí hned dvěma zbraním, a to migrantům a dezinformacím, ale dosavadní přístup hájí. Odvolává se i na vietnamskou válku, kterou prý Američanům prohrála vlastní média.

Stovky Iráčanů se vracejí do vlasti

Z Minsku odletělo do Bagdádu první repatriační letadlo s iráckými běženci, uvedla stanice RFE/RL. K letu se podle irácké diplomacie odbavilo 431 lidí.

Irácká vláda už dříve avizovala, že zajistí evakuační lety pro dobrovolníky. První skupina odletěla do Irbílu v iráckém Kurdistánu a odtud bude pokračovat do Bagdádu.

V Bělorusku je podle prezidentské mluvčí nyní asi sedm tisíc uprchlíků. Minsk navrhuje, aby jich EU přijala dva tisíce, zbývající chce Bělorusko poslat zpět do vlastí.

„Lidí je mi líto, ale nepustil bych je do Polska. V tom s premiérem souhlasím,“ říká mladý Polák u benzinové pumpy na cestě do východopolského města Bialystok. 

„Jen ať do Polska přijedou, ale s vízy. Jako civilizovaní lidé,“ dodává na adresu migrantů Jacek, který si obstarává živobytí ubytováváním turistů v obcích na východě Polska. 

„Je to hrozné, co se s uprchlíky děje. Ale bála bych se je sem pustit. Je to situace, která nemá dobré východisko,“ míní Monika, objíždějící se svou dodávkou východopolské tržnice.

Ještě rezolutnější tón nasazují titulní stránky provládních listů, které o hrozbě přílivu migrantů píší jako o „útoku na Polsko“. 

A Polsko samozřejmě v „Poslední linii obrany“, jak zní další titulek, hájí před nájezdníky z východu nejen samo sebe, ale i celou Evropu. Asi jako za krále Jana Sobieského, který odehnal Turky od Vídně.

Paradoxně právě k éře tohoto krále datuje své usazení v Polsku muslimská komunita, která tu žije již déle než tři staletí, tatarští Lipkové. I v tak katolické zemi si dokázali zachovat svou víru. 

V současnosti jich v Polsku žijí ještě asi dvě tisícovky. Několik rodin stále obývá půdu předků ve východopolské vsi Bohoniki, jejíž chloubu přestavuje dřevěná mešita z 18. století, jak zdůrazňuje místní průvodkyně.

Muslimové sbírají pro utečence potraviny

Právě zde, na místním muslimském hřbitově, v pondělí pochovali devatenáctiletého Syřana, který na cestě za lepším živobytím zemřel.

„Tento týden bude následovat další pohřeb, ještě čekám na podrobnosti od iráckého velvyslanectví,“ říká Maciej Szczesnowicz, který stojí v čele muslimské obce. „Bojím se, že tyto pohřby nebudou poslední. Noci jsou studené a lidé to nevydrží,“ řekl.

Jeho obavy se potvrdily ve čtvrtek, kdy zdravotníci ošetřili tři zraněné. Zdravotnickou pomoc poskytl Zdravotnický záchranný tým PCPM (Medyczny Zespól Ratunkowy PCPM) mimo jiné syrským manželům. Ošetřovaná žena plakala a mluvila o tom, že v lese zemřelo její roční dítě, napsali zdravotníci na svých sociálních sítích.

Migranti vzali ztečí plot na bělorusko-polské hranici, házeli klády a kameny

Místní muslimové, jak zdůrazňuje Szczesnowicz, pomáhají „nejen mrtvým, ale i živým“, a to nejen sbírkami potravin a ošacení pro migranty, ale třeba i vařením polévky pro vojáky, kteří střeží polské hranice v čím dál chladnějším počasí.

„Jsme morálně rozpolceni. Určitě si musíme zachovat lidskost, ale na druhou stranu je stát povinen chránit hranice, které jsou hranicemi Polska i EU,“ vystihuje polské dilema Ewa Kulikowská, starostka města Sokólka, pod jejíž obecní úřad spadá padesátka obcí, včetně Kuźnice a Bohonik.

„Velká politika by měla končit diplomacií. Tady všude žijí lidé, kteří chtějí jen klidně žít a nechtějí žádné násilí. A od toho přeci jsou vlády, aby spolu jednaly, aby tu byl klid a mír,“ soudí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...