Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (9. srpna 2021)

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (9. srpna 2021) | foto: AP

Běloruský PEN klub končí, Lukašenko potlačuje veškerý odpor proti sobě

  • 93
Běloruský nejvyšší soud zakázal činnost běloruského PEN klubu, nezávislé organizace spisovatelů, kterou vede nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Očekávaný verdikt je podle pozorovatelů dalším z kroků, jimiž se autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko snaží v zemi potlačit veškerý odpor proti sobě.

Koncem července běloruské úřady nařídily ukončení činnosti 15 nevládních organizací včetně lidskoprávního centra Human Constanta, organizace BelSetka Anti-AIDS nebo sdružení, které pomáhá lidem s postiženími. 

Předtím se Lukašenko nechal slyšet, že bude pokračovat v takzvané čistce v řadách pracovníků neziskových organizací, které označil za bandity a zahraniční agenty.

Podle informací nezávislých médií úřady v poslední době postupně nařídily rozpuštění desítek nevládních organizací. 

Centrum pro ochranu lidských práv Vjasna upozornilo, že většina jich je zavírána bez předchozího upozornění. Organizace tak prakticky nemají možnost rozhodnutí úřadů napadnout. Časté jsou také razie v kancelářích a bytech aktivistů a novinářů.

Opozičnice Alexijevičová opustila Bělorusko, bude se léčit v Německu

Rada běloruského PEN klubu v reakci na zákaz činnosti, vynesený nejvyšším soudem v pondělí, mimo jiné poukázala na to, že 185 nevládních organizací bylo bez soudu a vyšetřování obviněno z destruktivnosti jejich struktur, „které představují hrozbu pro národní bezpečnost“.

„To vše jasně svědčí o existenci politického příkazu shora ‚vyčistit‘ občanský sektor, což vlastně činí ze žalobců a soudců vykonavatele tohoto příkazu. A naše ‚vina‘ spočívá v našem nesouhlasu s represemi, s násilím, v obraně svobody slova a ideálů humanismu,“ prohlásilo vedení PEN klubu k zákazu činnosti organizace.

10. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video