Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fešná tvář režimu. Diktatura je naše značka, hlásá Lukašenkova mluvčí

  20:00
Jedním z nejvlivnějších lidí v okolí běloruského prezidenta je Natalja Eismontová. Někdejší televizní hlasatelka stojí v čele jeho tiskového oddělení a podle portálu Meduza má hlavní podíl na tom, že Alexandr Lukašenko je dnes naprosto odtržený od reality rozbouřené země.
Natalja Eismontová, tisková mluvčí běloruského prezidenta  Alexandra Lukašenka...

Natalja Eismontová, tisková mluvčí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka (17. listopadu 2019) | foto: Profimedia.cz

Na sídlišti zastavuje černá limuzína s červeno-zelenou vlajkou. Vystupuje z ní Alexandr Lukašenko. Prezident přistupuje ke skupině slzících penzistek. „Proč vás zvolili jen na pět let? Já bych chtěla, aby to bylo na deset, na patnáct!“ lomí rukama jedna z žen. Lukašenko skromně odpoví: „Stačí dalších pět.“

Video bylo v pondělí zveřejněno na telegramovém kanálu Pul Pervogo, který je dnes novináři považován za hlavní zdroj informací o Lukašenkových postojích a činech během největších protestů, kterým 66letý vůdce čelí od svého nástupu k moci.

Právě zde se objevilo dnes již slavné video Lukašenka, na kterém během protestů prochází s automatem v ruce centrem Minsku. Běloruští novináři nepochybují o tom, že obsah kanálu řídí jeho tisková mluvčí Natalja Eismontová, která po boku „posledního diktátora v Evropě“ udělala pozoruhodnou kariéru.

Lukašenko dlouho fungoval bez tiskové mluvčí. S novináři rozpráví sám a rád dává najevo, že se zajímá o jejich práci i soukromý život. Před šesti lety však došel k názoru, že média je třeba lépe koordinovat. „Potřeboval někoho, kdo by médiím předával jeho přání – někoho, kdo by fungoval jako transmiter jeho vůle,“ řekl portálu Meduza zdroj obeznámený s chodem prezidentské kanceláře.

„Rychle se přizpůsobila“

V roce 2014 tak ukázal na mladou televizní hlasatelku Natalju Eismontovou. Proč si vybral zrovna ji, není zcela jasné. Absolventka Státní umělecké akademie za to podle zlých jazyků vděčí svému přátelství s běloruskou miss Darjou Šmanajovou, která se v prezidentské kanceláři věnuje protokolu a o níž média spekulují, že je Lukašenkovou milenkou.

Šestatřicetiletá Eismontová nemá na starosti jen koordinaci státních médií a pulírování Lukašenkovy image, ve spolupráci s odborníky také pro prezidenta připravuje výběr z denního tisku a sestavuje seznam hlavních problémů dne. Stala se tak jedním z nejvlivnějších lidí v Lukašenkově okolí.

„Zpočátku byla stydlivá, nebo to aspoň předstírala, ale velice rychle se přizpůsobila a stala se právoplatným členem prezidentské rodiny,“ řekl portálu Meduza zdroj z okolí běloruské hlavy státu. 

„Šéfové médií, ministři a vlastně všichni představitelé státu bez reptání vykonávají její příkazy. Nikdo se neodváží ptát, jestli instrukce přicházejí od ní, nebo od Lukašenka. Všechny jsou vykonány, jako kdyby byly od něj. Hodně lidí ji kvůli tomu nemá rádo.“

Jak stoupala její hvězda, rostl i vliv jejího manžela, někdejšího policejního kapitána z Grodna, s nímž se seznámila během práci v televizi. Dnes Ivan Eismont stojí v čele organizace Belteleradio, pod kterou spadají veřejnoprávní rozhlas a televize.

Všechno je v pořádku

Lukašenko se za označení „diktátor“ nestydí, dokonce si z toho občas dělá legraci. „Radši budu diktátor než gay,“ prohlásil před osmi lety na adresu německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho poté, co na něj Evropa uvalila sankce.

V únoru na setkání se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem žertoval, že běloruská diktatura se vyznačuje tím, že zatímco „o víkendu všichni odpočívají, prezident pracuje“.

23. srpna 2020

Upřímnou obhajobu vlády tvrdé ruky razí i jeho tisková mluvčí. „Diktatura je naší značkou,“ řekla před rokem v rozhovoru pro běloruskou televizi. „Dnes, v roce 2019, získává slovo diktatura pozitivní konotace. Podívejte se, co se kolem nás děje. Chaos, nepokoje. Možná řeknu něco paradoxního, ale zdá se mi, že dnes je po diktatuře poptávka. Protože když dnes přemýšlíme o diktatuře, myslíme tím disciplínu a klidný, spořádaný život.“

Autorka těchto slov podle zdrojů portálu Meduza věří, že jejím hlavním úkolem je udržovat prezidenta šťastného. Lukašenko sice stále dostává zprávy tajných služeb, Eismontová na něj však má mnohem větší vliv. „Vytvořila kolem něj iluzi, že ho lidé milují a všechno je v pořádku. A Lukašenko se odtržení od reality ani moc nebránil,“ míní zdroj ruskojazyčného portálu.

Běloruský prezident tak podle kritiků propadl iluzi o vlastní genialitě, s níž ve stylu osvícených autoritářů buduje prosperující zemi s nadějným IT sektorem a zahraniční politikou mnoha azimutů. Značná část veřejnosti ho však už dlouho vnímá docela jinak.

„Ze zkušeného a schopného politika, člověka, který měl blízko k lidem, se stal majitel řady rezidencí, který je naprosto odtržený od reality a je pyšný na to, že je diktátor,“ říká mluvčí opoziční Koordinanční rady Anton Rodněnkov.

30. srpna 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...