Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (25. dubna 2020) | foto: AP

Lukašenko navzdory pandemii zve Rusy na přehlídku. Odříkají vojáci i politici

  • 26
Koronavirová pandemie nadále nevzrušuje běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Podle médií nabídl ruským politikům, že jim zajistí dopravu do Minsku na vojenskou přehlídku k oslavě výročí konce druhé světové války. U některých zákonodárců tím vyvolal kritiku, vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij vzkázal, že na „tomto zločinu“ se on a jeho kolegové podílet nebudou.

Přehlídku k oslavě 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem je Lukašenko odhodlán 9. května uspořádat, přestože ruský prezident Vladimir Putin kvůli riziku nákazy koronavirem musel tradiční přehlídku na Rudém náměstí o největším svátku země odložit na neurčito.

Bělorusko hlásí špatná čísla covid-19. Lukašenkem nepohnula, sázel stromy

Moskva již odmítla na přehlídku do Minsku vyslat své vojáky, uvedl server Newsbel.by. A podle ruských médií do metropole nejbližšího spojence nejspíše nepřiletí ani ruští politici. Lukašenko přitom prohlásil, že je připraven jednat s Moskvou o zajištění jejich letecké přepravy.

„Na tomto zločinu se podílet nesmíme,“ prohlásil vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a pohrozil členům své strany vyloučením, pokud se do Minska vypraví.

„Od nás nikdo nepojede. Nikdo z našeho poslaneckého klubu nikam nepojede a co nejpřísněji odsoudíme všechny, kdo se do Minska vydají. Je to nepřípustné, je to Lukašenkova chyba a zločin,“ řekl Žirinovskij rozhlasové stanici Echo Moskvy. Ironicky se otázal, zda je skutečně nejlepší připomínkou památky milionů obětí nacismu „přidat teď desítky dalších mrtvých“.

Koronavirus ve světě

Pracovník francouzské státní železnice SNCF dezinfikuje jednu z vlakových...
Thajská tanečnice s obličejovým štítem při vystoupení v chrámu Erawan v...
Indický policista bije muže, který ve frontě před vinotékou v Novém Dillí...

„Nemáme důvod zrušit přehlídku vítězství. Jsem přesvědčen, že ji vykonáme důstojně. A jsem naprosto přesvědčen, že to nijak neovlivní zdraví lidí,“ prohlásil Lukašenko podle státní agentury Belta. Nicméně válečným veteránům doporučil, aby letos nenaléhali na svou účast na přehlídce.

Země s přibližně 9,5 milionem obyvatel podle úřadů dosud zaznamenala 17 489 potvrzených případů. Od počátku pandemie zemřelo 103 pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video