Lukašenko v Soči jednal s Putinem. Ruský prezident slíbil obří půjčku

  • 58
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se v pondělí sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Do Ruska za ním odletěl ve stínu stále trvajícího napětí celonárodních protestů. Podle běloruských médií se s Putinem dohodl na půjčce ve výši 1,5 miliardy dolarů.

Podle běloruské státní agentury Belta měli oba vládci na programu jednání možnosti „rozvoje bilaterální spolupráce“, témata týkající se bělorusko-ruského svazu, situace ve světě i v regionu či „ témata společné odpovědi na vznikající výzvy“.

Rusko vyšle výsadkáře na cvičení do Běloruska. Poté je stáhneme domů, tvrdí

Z pohledu mezinárodních pozorovatelů i nezávislých běloruských novinářů však měla Lukašenkova cesta jediný důvod: běloruský prezident u Putina hledal podporu proti demonstrujícímu národu, který ho už přes měsíc vyzývá k rezignaci.

Lukašenko se v ruském Soči s Putinem podle médií dohodl na půjčce pro Bělorusko ve výši 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun). 

„Ekonomika nade vše, této linie se stále držíme. Svému staršímu bratrovi musíme zůstat nablízku,“ cituje prezidenta portál Tut.by s tím, že se Lukašenko s Putinem na ekonomické spolupráci údajně domluvili už před srpnovými prezidentskými volbami.

Brzkou finanční injekci podle Belty potvrdil také Putin. „Dohodli jsme se, že Rusko Bělorusku v této složité době poskytne státní půjčku 1,5 miliardy dolarů. Dodržíme to. Pokud vím, naši ministři financí na tom nyní pracují,“ uvedl.

„Zajímalo by mě, co za to Lukašenko slíbil,“ komentuje dohodu na Twitteru běloruský novinář Franak Viačorka. Putin za svou podporu zjevně očekává vstřícnější postoj Lukašenka k prohloubení integrace obou zemí. „Rusko je i nadále odhodláno dodržovat všechny naše dohody, včetně dohod vyplývajících ze smlouvy o svazovém státě a dohodě o kolektivní bezpečnosti,“ naznačil diplomaticky.

Ruský prezident pak okomentoval Lukašenkův nápad upravit běloruskou ústavu a až poté vyhlásit nové volby. „Víme o vašem návrhu začít pracovat na ústavě. Myslím si, že je to logické, včasné a účelné,“ uvedl Putin.

Další ponížení Lukašenka, v Rusku ho na letišti ani nepřivítal nikdo z vlády, poznamenává novinářka Hanna Liubakovová:

Cvičení ruských výsadkářů v Minsku

Ani v bezpečnostních otázkách prý Minsk nemá s Moskvou žádné rozepře. Lukašenko se v této souvislosti zmínil o vojenském cvičení, které v pondělí začalo v Minsku a na které Rusko vyslalo své výsadkáře. Podle běloruského prezidenta si ani jeden ze států nenechá diktovat, zda a kdy smí pořádat svá cvičení. Akce pro příští roky už se začínají plánovat, dodal.

„Proč se zabývat housenkami u hranic svazu?“ pronesl také na adresu vojenského cvičení Severoatlantické aliance v Litvě. Putinovi a Rusům pak poděkoval za to, že „nás podpořili v této povolební době“. 

Moskva do Běloruska vyslala například novináře ruských státních médií, aby nahradili vyhozené a odstoupivší redaktory. Na to, co se nyní v Bělorusku děje, se údajně Lukašenko „dívá s úsměvem“. Poznamenal, že existují „červené linie“, které však dosud nikdo nepřekročil.

Běloruská policie už při zásazích nešetří ani ženy, zatýká se ve velkém

„My jsme nebojovali, nestříleli, ani jsme neházeli klacky,“ tvrdí také hlava Běloruska v rozporu s četnými důkazy policejní brutality vůči demonstrantům. Lukašenko pak pohrozil, že pokud by chtěl někdo zvenčí zkřivit Bělorusku prsty, odpověď může přijít okamžitě.

Lukašenko, který před Bělorusy dlouhé měsíce bagatelizoval riziko šířícího se koronaviru, pak Putinovi poděkoval i za pomoc ve zvládání pandemie. „Velmi oceňujeme, že jste nás dali ve frontě na vaši vakcínu dali na první místo,“ prohlásil a varoval před druhou vlnou viru, která „v Evropě definitivně začala“.

Jde o první Lukašenkovu zahraniční cestu a první osobní setkání obou vůdců od srpnových voleb. Putinovy kroky podle agentury Reuters naznačují, že si nepřeje, aby vůdce sousední republiky sesadila ulice, jakkoli Lukašenko často bývá nepříjemný a obtížný spojenec. 

„Jsme pro to, aby sami Bělorusové, bez napovídání a tlaku zvenčí, klidným způsobem a dialogem projednali tuto situaci a dospěli ke společnému řešení,“ řekl v Soči svému běloruskému protějšku ruský prezident. Zřetelně tím kriticky mířil na podporu vyjadřovanou v evropských metropolích opozici. 

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská schůzku Putina s Lukašenkem zkritizovala. Do Soči vzkázala, že případné dohody s „uzurpátorem“, který ztratil legitimitu, nebudou platit.

„Chci připomenout Vladimiru Putinovi, že ať byste se v Soči na čemkoliv domluvili a cokoliv přijali, nebude to mít právní platnost. Všechny dohody uzavřené s nelegitimním Lukašenkem nový režim přehodnotí, protože běloruský lid ve volbách odmítl Lukašenkovi dát důvěru a podporu,“ uvedla podle agentury Interfax.

„Velice lituji, že jste se rozhodl vést dialog s uzurpátorem, a ne s běloruským lidem,“ vzkázala Putinovi z Litvy, kam ji úřady donutily odjet hned po prezidentských volbách z 9. srpna.

Lukašenko se v Soči sešel s Putinem:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue