Běloruský prezident Alexandr Lukašenko. (17. listopadu 2019)

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko. (17. listopadu 2019) | foto: AP

Lukašenko se pustil do opozice. Žije si v přepychu za cizí peníze, tvrdí

  • 17
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se v pondělí pustil do opozice, která si podle jeho slov žije v přepychu za cizí peníze, které prý dostává ze Spojených států a Německa. Běloruský vůdce to řekl v komentáři k nedávným parlamentním volbám, ve kterých opoziční strany nezískaly ani jeden mandát.

„O moc jim nejde, bolela by je z toho hlava,“ řekl běloruský prezident na adresu opozičních politiků. „Ze Západu dostávají peníze, kupují si auta a stavějí vily. Žijí si dobře. Jsou to velké sumy, všichni to vidíme. A co nevidíme, řeknou nám Rusové,“ konstatoval. 

Opozičníky podle Lukašenka financují Američané a Němci, obvykle přes Polsko nebo Litvu.

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili volby za netransparentní. „Běloruské zákony neumožňují provedení demokratických voleb,“ prohlásila volební expertka OBSE Margareta Cederfeldtová. 

V dřívějším parlamentu měla běloruská opozice tříčlenné zastoupení, při hlasování 17. listopadu ale neprošel ani jediný. „Výsledek byl dávno určený. Úřady vybraly schválené kandidáty. Změna moci prostřednictvím voleb není v Bělorusku možná,“ řekl agentuře Reuters jeden z opozičních vůdců Mikalaj Statkevič.

Podle Lukašenka ale byly volby projevem vůle lidu. „Já za to nemůžu, když je lidé nepodpořili, co můžu dělat?“ řekl novinářům ze státní agentury BelTA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video