Belgie má jako první země na světě ve vládě transgenderovou ministryni. Petra De Sutterová získala funkci vicepremiérky a bude mít na starosti oblast veřejných služeb. (1. října 2020) | foto: Reuters

Belgie má ve vládě jako první země na světě transgenderovou ministryni

  • 337
Belgie se ve čtvrtek stala první zemí světa, která má ve vládě transgenderovou ministryni. Petra De Sutterová bude mít v kabinetu premiéra Alexandera De Crooa na starosti oblast veřejných služeb, získala i post vicepremiérky. V belgické politice De Sutterová působí už dlouho, mimo jiné byla i senátorkou a europoslankyní.

Sedmapadesátiletá politička za zelené je vzděláním lékařka, vede oddělení reprodukční medicíny na univerzitě v belgickém Gentu. Dříve působila také jako gynekoložka v tamní fakultní nemocnici.

„Do politiky jsme vstoupila v roce 2014 a okamžitě se na mě začalo útočit. Je smutné, že se útočí na lidi, a nikoli na jejich myšlenky nebo činy. Dnes už jsou ale reakce pozitivní,“ citoval De Sutterovou deník The Times.

„Máme radost, že členka trans komunity byla jmenována do tak vysoké politické funkce,“ citovala agentura Reuters Matta Bearda, šéfa organizace All Out, která hájí práva LGBT (tedy komunity leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Podle něj se belgická vláda může stát inspirací pro další země.

Nová belgická vláda složila přísahu ve čtvrtek. Vznikla téměř 500 dní po parlamentních volbách poté, co se na ní dohodlo sedm stran z vlámské i valonské části země. Nový kabinet tvoří liberálové, zelení a sociální demokraté z obou jazykových částí a vlámští křesťanští demokraté.

Transgenderovou ministryni má také Tchaj-wan, který ale není uznávaný jako samostatný stát. Audrey Tang má na starost kybernetickou bezpečnost a další digitální záležitosti.

Belgie má po 500 dnech plnohodnotnou vládu. Premiérem bude De Croo:

30. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video