Obyvatel belgického Lutychu stojí na kládě uprostřed vody poté, co se řeka Máza...

Obyvatel belgického Lutychu stojí na kládě uprostřed vody poté, co se řeka Máza rozlila během silných povodní. (15. července 2021) | foto: AP

V Belgii vyšetřují odpovědné za oběti při povodních. Zahynulo tam 38 lidí

  • 9
Belgický soud ve čtvrtek zahájil vyšetřování odpovědnosti za smrt 38 lidí při povodních, které v polovině července zasáhly Belgii a zejména oblast v okolí města Lutych, oznámila tamní prokuratura. Soud se zaměří na okolnosti, které záplavám předcházely, a zda nebylo možné ztrátám na životech zabránit „předvídavostí a opatrností“.

Pokud by soud zjistil pochybení, obviní dané osoby z neúmyslného zabití, napsala stanice RTBF.

Rozhodnutí o vyšetřování „není v žádném případě vyjádřením názoru na existenci eventuální odpovědnosti, ale vychází ze snahy zajistit věcnost, objektivitu a nezávislost při hledání pravdy a při respektování památky obětí a jejich blízkých,“ uvedla prokuratura v Lutychu.

Podle posledních policejních údajů mají povodně, které Belgii zasáhly 14. až 16. července, celkem 38 obětí, z toho 37 v provincii jejímž centrem je Lutych. Ihned po povodních v Belgii vypukla veřejná debata o možném selhání systému, který má obyvatele upozornit na hrozbu povodní. Poškození si stěžovali, že nedostali veškeré informace a nevěděli ani o přeplněné přehradě u Eupenu, která začala upouštět vodu, aniž by byli lidé v okolí preventivně evakuováni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video