Starosta belgického města Izegem Bert Maertens. (23. října 2019)

Starosta belgického města Izegem Bert Maertens. (23. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Belgický starosta se zúčastnil večírku navzdory karanténě, policie zuří

  • 33
Starosta belgického města Izegem vzbudil značné rozhořčení. Navzdory tomu, že vláda zavedla celostátní karanténu, se zúčastnil pouličního večírku na ulici, kde bydlí. Starosta se hájí tím, že lidé dodržovali nutný odstup. Podle policistů ale překročil hranici. Požadují od něj omluvu.

K incidentu došlo v sobotu. V ulici, kde bydlí i starosta Bert Maertens, začal jeden ze sousedů jako DJ pouštět hudbu. Podle Maertense, který si přišel muziku poslechnout, se nicméně nejednalo o žádnou „pouliční party“, ale o „dobře míněnou“ iniciativu na podporu zdravotníků.

Maertens tvrdí, že všichni účastníci byli dostatečně daleko od sebe a nedošlo tedy k porušení zákazu shromažďování. „Po krátké konzultaci s policií jsem sám řekl lidem, že bude lepší tuto iniciativu rozpustit,“ napsal starosta na svém Facebooku s tím, že tak chtěl zamezit nejasnostem ohledně toho, zda se neporušuje zákon.

„Takže to, co o tom noviny píšou dneska, je další skvělý příklad toho, jak se pokoušíte někoho osobně zasáhnout tím, že o něm síříte falešné zprávy,“ odmítá starosta nařčení, že se jednalo o nepovolenou pouliční party.

Místní policisté však jeho verzi událostí nepřijímají. Podle nich na počátku mohla iniciativa probíhat tak, jak líčí Maertens. Poté, co na místo dorazili, ale lidé už byli příliš blízko u sebe. Někteří se údajně po zahlédnutí hlídek pokusili odjet na kole, uvádí server HLN. be.

Podle policistů starosta svým bagatelizováním situace vzbuzuje dojem, že zastavili večírek bez dobrého důvodu, ačkoli dělali pouze svoji práci. Po starostovi proto požadují omluvu.

„Starosta opravdu překročil linii,“ cituje belgický deník De Standaard jednoho z policistů, kteří se na protest vyfotili zády k radnici. „Všichni v policejním sboru jsou znechuceni jeho jednáním.“

Záznam z kontroverzní party, která se uskutečnila v ulicích Izegemu

Starosta oznámil, že policejní sbory kontaktoval, aby s nimi incident probral. Podle veřejného prokurátora hrozí účastníkům večírku pokuta 250 eur (skoro 7 000 korun). Ta se však nevztahuje na Maertense, protože ten má poslaneckou imunitu.

Kromě policistů zkritizovali Maertense samozřejmě i místní opoziční politici, podle nichž ukázal neúctu k policistům. Vlámský ministr veřejného zdraví a sociálních věcí Wouter Beke má za to, že starosta svým činem „plivl do tváře zdravotníků“. Někteří politici požadují, aby Maertens odstoupil.

Belgie minulý týden zavedla celostátní karanténu. Lidé mají zůstat doma, povoleny jsou jen cesty do práce, za blízkými či na nákup. Povolena je také fyzická aktivita v přírodě, pokud se k sobě lidé nepřiblíží na více než 1,5 metru. Na dodržování pravidel dohlíží policisté. Belgie také o víkendu uzavřela své hranice pro osobní dopravu.

Belgičtí starostové si stěžují na Nizozemsko

Starostové belgických měst na hranicích s Nizozemskem si přitom stěžují, že méně přísná opatření nizozemské vlády mohou způsobit, že se koronavirus bude do Belgie i přes omezení na hranicích ze sousední země šířit. „V Nizozemsku jsou obchody stále otevřené a setkání sta lidí jsou stále povolena – jedná se o semeniště (viru),“ cituje magazín Politico Marina Keulena, starostu belgického pohraničního města Lanaken.

„Nizozemská vláda je v reakci na koronavirovou krizi nekompetentní a směšná,“ uvedl Leopold Lippens, starosta belgického městečka Knokke-Heist, který rozhodl o lokální karanténě ještě před rozhodnutím vlády. „Nizozemsko nedělá nic, takže se musíme chránit.“

S výtkami belgických starostů částečně souhlasí nizozemský premiér Mark Rutte. Na páteční tiskové konferenci, tedy před uzavřením belgických hranic,  řekl, že byl údajně „velmi překvapen“, když zjistil, že někteří Nizozemci navzdory koronaviru jezdí do Belgie na výlety nebo pro benzin.

V Belgii je momentálně 4 269 nakažených. Nemoci COVID-19 podlehlo 122 lidí. V Nizozemsku je 5 585 nakažených a 227 zemřelých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video