Cestující na autobusové zastávce v Bruselu (29. září 2020)

Cestující na autobusové zastávce v Bruselu (29. září 2020) | foto: Profimedia.cz

V Bruselu feminizují zastávky MHD. Dočasně se v názvech objevila i Greta

  • 104
Bruselský dopravní podnik v pondělí dočasně přejmenoval deset stanic metra po slavných ženách. Navíc slíbil, že v příštích třech letech po ženách natrvalo pojmenuje sedmnáct autobusových a tramvajových zastávek, aby „feminizoval“ svou síť, informovala agentura Reuters.

Mezi ženami, které bruselský dopravní podnik STIB v rámci Mezinárodního dne žen vybral pro dočasné pojmenování stanic metra, byly afroamerická obhájkyně lidských práv Rosa Parksová, klimatická aktivistka Greta Thunbergová nebo pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání a nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová.

STIB uvedl, že trvalé přejmenování zavedených stanic a zastávek přináší praktické problémy, ale má postupně přinést větší vyváženost. Podnik dále poukázal na to, že mnohé zastávky MHD jsou pojmenovány po mužích, jejichž jména už nesou ulice v daných lokalitách a že počet ulic pojmenovaných po mužích je čtrnáctkrát vyšší než počet ulic nesoucích ženská jména.

„V době, kdy byla ta jména vybírána, byla společnost jiná. Ženy tehdy neměly ve společnosti žádnou roli, na rozdíl ode dneška,“ míní STIB. Rozhodnutí činili muži a zjevně vybírali mužská jména, uvedl dále dopravní podnik v prohlášení u příležitosti pondělního MDŽ.

Sedm autobusových a tramvajových zastávek se má pojmenovat po ženách ještě letos a dalších deset v letech 2022 a 2023. Případné změny názvů stanic metra pak budou vyžadovat schválení regionálního ministerstva dopravy.

Zrovnoprávnit veřejný prostor se pokoušejí také v německém Berlíně. Ten se místo zastávek městské hromadné dopravy rozhodl přejmenovat některé ulice. Aktuálním příkladem je ulice Annemarie Rengerové u úřadu kancléřky Angely Merkelové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video