ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Belgická aukční síň ustoupila kritikům. Prodej lebek z koloniální éry zrušila

  • 4
Belgická aukční síň zrušila prodej tří lebek kvůli nařčení z rasismu. Lebky patřily Afričanům zabitým na konci 19. století při koloniální nadvládě Belgie nad územím dnešního Konga, napsal server BBC.

Kvůli chystané aukci síně Vanderkindere svolala v Bruselu protest belgická lidskoprávní organizace Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations (CMCLD). Při shromáždění měla v úmyslu vyzvat úřady, aby lebky zabavily a důstojně je uchovaly.

Prodej odsoudili také Belgičané na sociálních sítích i mimo ně a další lidskoprávní skupiny, podle kterých je obchod s lebkami zabitých „dehumanizující a rasistický“. Upozornili také, že podobné aukce lidských pozůstatků jsou možné proto, že je belgické zákony nezakazují.

Aukční síň kvůli kritickým reakcím nakonec prodej zrušila a omluvila se.

„V žádném případě neschvalujeme utrpení a ponížení, kterému byly vystaveny národy, jež se staly obětí kolonialismu,“ napsala v prohlášení.

Věčná stopa Steva Jobse. Vydražily se jeho pantofle, kupec na nich nešetřil

Dnešní Konžská demokratická republika byla v letech 1885 až 1908 jako takzvaný Svobodný konžský stát prakticky soukromým majetkem belgického krále Leopolda II. Jeho zástupci, především z řad armády, terorizovali místní obyvatele, jejichž otrockou práci využívali hlavně na kaučukových plantážích. Podle odhadů historiků zahynulo v důsledku belgických represí na deset milionů Konžanů.

Kvůli brutální vládě byl Leopold II. v roce 1908 donucen přenechat Kongo belgickému státu. Nezávislost získala středoafrická země až 30. června 1960.

Belgický král Philippe se v roce 2020 jako první belgický panovník omluvil za násilí, krutosti a ponižování, kterých se zástupci jeho země v době koloniální nadvlády dopouštěli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video