Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bělehrad slavil Miloševičův pád celou noc

  7:09
V Bělehradě probíhají bouřlivé oslavy vítězství opozice. Parlament, státní televize i lokální televizní stanice jsou zcela v jejích rukou. Nezávislá tisková agentura Beta informovala, že armáda nebude protestům v ulicích nijak bránit. Na stranu opozice se přidala policie a média nejen v Bělehradě, ale v řadě míst v celé zemi. Státní zpravodajská agentura Tanjug označila Vojislava Koštunicu za zvoleného prezidenta země. Koštunica hovořil pozdě večer k národu přímo z balkonu parlamentu. Podle posledních dohadů opozice se Miloševič může ukrývat se svými přívrženci v bunkru ve vesnici Beljanica u srbského města Bor.
V článku najdete záznam revolučních událostí, které jsme sledovali minutu po minutě, a portrét Vojislava Koštunici.
Zraněný demonstrant

Zraněný demonstrant - Policista odvádí zraněného demonstranta od hořící budovy jugoslávského parlamentu (5. října 2000). | foto: reuters

Společnost Člověk v tísni při ČT, o.p.s. okamžitě uvolňuje z vlastních zdrojů půl milionu korun a zároveň vyhlašuje sbírku SOS Srbsko. Finanční prostředky budou použity na podporu demokratizace a na obnovu Srbska, které je vyčerpáno po dlouhých letech válečných konfliktů a po sankcích, uvalených mezinárodním společenstvím.

Číslo konta SOS Srbsko:
350350350/5100

Investiční a poštovní banka, Praha 1

Kdo je Vojislav Koštunica - čtěte ZDE.

Revoluční události jsme sledovali minutu po minutě v on-line reportáži.

Poté, co Koštunica svolal hned večer první zasedání svobodného parlametu, opozice také předložila výsledky voleb ze 24.září, podle nichž opoziční blok získal 55 ze 138 křesel v dolní komoře a 10 ze 48 v horní komoře parlamentu. Koštunica pozval na zasedání i zástupce z Černé Hory, kteří přijedou do metropole v pátek ráno.

Velká demonstrace, která začala oficiálně ve tři hodiny odpoledne a už hodinu před jejím začátkem se srotilo v centru Bělehradu na 200 tisíc lidí, přerostla v průběhu v revoluci. Vývoj demonstrace byl velmi dramatický.

V jedné chvíli byla v plamenech budova ministerstva vnitra, kterou se demontranti snažili obsadit. Požárníkům se dlouho nedařilo plameny uhasit.

Řadu hodin hořela i budova televize, která je navíc zdemolovaná. Šéf bělehradské televize byl davem lynčován, jeho zranění jsou vážná, avšak jeho život údajně neohrožují.

Technici televize večer obnovili její provoz, ačkoli budova byla hodně poničená, a začalo se vysílat.

Většina deníků (například Politika) se přidala na stranu opozice.

Náčelník vzdušných sil vyzval armádu, aby se přidala na stranu lidu.

Podle společnosti Člověk v tísni při České televizi se potvrdily zprávy, že manželka Slobodana Miloševiče Mirjana Markovičová opustila zemi. Momentálně není známo, kde se nachazí sám Miloševič. Nezávislá zpravodajská agentura Beta ale uvedla, že z vojenského letiště poblíž Bělehradu odletěly tři vojenská letadla a to dalo prostor ke spekulacím, že možná někdo (Miloševič?) z jugoslávského vedení odlétá pryč.

Z reportáže Václava Štěpánka z Bělehradu, spolupracovníka MF DNES

Nad celým centrem města se vznášel hustý oblak dusivého dýmu, mnozí lidé zvraceli, nemohouce popadnout dech. Nad Skupštinou se navíc vinul černý dým z hořících pneumatik. Situace připomínala frontové bojiště. Lidé utíkali s ústy zakrytými namočenými kapesníky do postranních ulic...

Z budovy mezi tisíce demonstrantů vyšli policisté, rozdávali lidem štíty a helmy a započalo všeobecné objímání: "Plavi, plavi," skandoval dav lidí, poukazujíce tak na modrou barvu policejních útočných uniforem, a policisté jim na odpověď mávali jugoslávskou vlajkou. Zdálo se, že tady se něco přelomilo...

"Vítězství, vítězství," skandovaly statisíce hrdel, když se na terase městského parlamentu objevil Vojislav Koštunica a do tmy (městské osvětlení nefungovalo) započal hovor k národu. Ono skandované vítězství do té doby stálo několik desítek raněných. "Dej Bůh, aby zůstalo jen při tom," pokřižoval se pravoslavný kněz v černé sutaně...

celou reportáž najdete v pátečním vydání MF DNES

Srbská opozice dobyla parlament i televizi
Opozice protestující proti Miloševičovi ovládla státní televizi a jugoslávský parlament. První a druhý program nevysílají přestaly vzápětí potom vysílat, vysílal pouze třetí program.

Buldozer, který řídili sami demonstranti, vjel do budovy televize (jiné agentury uvedly, že parlamentu) a rozdrtil přitom dívku z řad shromážděných demonstrantů. BBC dříve uvedlo informace nezávislých bělehradských médií, když ohlásilo dva mrtvé a nejméně dvacet zraněných.

Z oken parlamentu stoupal dým, náměstí bylo zcela zahaleno černým kouřem. Miloševičovi stoupenci údajně ničili listy se součty volebních hlasů.

Příznivci opozice naopak z parlamentu vynášelil poslanecká křesla a vyhazovali z oken volební lístky určené k sčítání.

Ve třetím největším městě Srbska Novi Sad byl během mohutných demonstrací v Bělehradě poměrně klid, ale na 20. hodinu se chystala veliká demonstrace. Protože televize nefungovala, lidé se pokoušelil sledovat události na satelitních kanálech. Podle pozdějších zpráv potom policie v Novim Sadu bez problémů přešla na stranu opozice. Nebylo rozbité jediné okno, sdělil jeden ze svědků.

Britský premiér Tony Blair a německý kancléř Gerhard Schröder apelovali na Miloševiče, aby odstoupil a aby nepoužíval proti demonstrantům sílu

Americký prezident Bill Clinton vysllovil demokratickým silám v Jugoslávii podporu, ale vojenskou intervenci USA v Jugoslávii vyloučil se tím, že toto není vhodný případ k zásahu.

Do budovy parlametu zpočátku proniklo několik lidí, brzy se do jeho útrob začaly valit stovky demonstrantů, kteří budovu zcela ovládli. Demonstranti vyhazovali obrazy Miloševiče z oken budovy. Násilí se rozšířilo i na policejní stanice, brzy se šířily zprávy, že dvě už mají protestující ve své moci.

Policie zasáhla zprvu slzným plynem
Při nejméně dvou předchozích pokusech opozice vniknout do budovy parlamentu proti nim zasáhla policie slzným plynem a obušky.

Policie se už hodinu před oficiálním zahájením demonstrace snažila rozehnat srocující se dav slzným plynem. Už tehdy se na náměstí srbské metropole shromáždilo 200 tisíc odpůrců Miloševiče.

Už tak krajně napjatou situaci vyostřilo navíc oznámení ústavního soudu, který anuloval výsledky prezidentských voleb z 24.září a oznámil, že nové volby se budou konat až po vypršení Miloševičova mandátu v červnu 2001.

Davy lidí mířily do Bělehradu od časného rána, policie jim blokovala cestu Nezávislé rádio B92 uvedlo, že konvoj 8 autobusů s příznivci Demokratické opozice Srbska se vydal časně ráno kolem 7 hodin z Kraljeva do Bělehradu.

Pokud Miloševič v klidu neodstoupí, dojde ke krvavé lázni, prohlásil vůdce studentů Branko Ilič.
Po 80 kilometrech jízdy narazil konvoj na desítky policistů speciálních zásahových jednotek, kteří jim blokovali cestu požární nádrží. Rozčilení Miloševičovi odpůrci nádrž převrhli, a blokádou poté projeli. Policie jim už nijak v průjezdu nebránila.

Na cestě do srbské metropole je také kolona aut s asi 15 tisíci příznivci opozice z Čačaku. Ti byli podle nezávislé agentury Beta zase blokováni 50 policisty v Mejdanu na hoře Rudnik. Lidé z autobusů si se zátarasem dvou kamionů snadno poradili a ani proti nim policie už dále nezasahovala.

Dalších 7 autobusů stoupenců DOS jede do Bělehradu z Pozegy a Arilje. Podle B92 byli i oni blokováni u tunelu Lucani, nakonec ale projeli.

Miloševič má ultimátum k odstoupení do čtvrtka do 15 hodin
Opozice ve středu v prohlášení, které nazvala ultimátem, vyzvala prezidenta Slobodana Miloševiče, aby do čtvrteční patnácté hodiny uznal vítězství opozičního kandidáta Vojislava Koštunici. Tato hodina má být také začátkem maratonu protestů po celé zemi.

Komu poslouží rozhodnutí ústavního soudu?

"Pro nás, pro EU, Koštunica volby vyhrál," zdůraznil vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie (EU) Javier Solana.
Nejvyšší soudce jugoslávského ústavního soudu Milutin Srdič ve čvrtek oznámil, že  výsledky prezidentských voleb z 24.září se anulují a oznámil, že volby se musí zopakovat. Srdič navíc pro bulharské rádio Svobodná Evropa sdělil, že kontroverzní volby by se měly konat až po vypršení Miloševičova mandátu v polovině roku 2001.

Poté, co ve středu odpoledne jugoslávský ústavní soud zrušil část prvního kola prezidentských voleb, nebylo zpočátku jasné, co to vlastně bude znamenat - zda částečné či úplné přepočítání hlasů, nebo opakování části voleb či dokonce celých voleb. "Ústavní soud se jednomyslně rozhodl zrušit část volebního procesu, která souvisí hlasováním, s analýzou a se zveřejněním výsledků voleb ze 24. září," pravilo se ve středečním komuniké soudu.

Nezávislá agentura Beta tvrdí, že se svým verdiktem ústavní soud v zásadě vyslovil pro ověření výsledků prezidentských voleb, což je vlastně hlavní požadavek opozice, která tvrdí, že současný jugoslávský prezident Slobodan Miloševič volební výsledky zfalšoval.

"Je zcela zřejmé, že absolutní většina lidí v Jugoslávii si zvolila prezidentem Vojislava Koštunicu," prohlásila americká ministryně Madeleine Albrightová.
Faktem také je, že zrušení výsledků prezidentských voleb nahrává především Miloševičovi, který získává čas. A opozice je nyní legislativně tlačena k účasti na dalších volbách, které rezolutně odmítala s tím, že výsledky prvního kola jsou nadmíru jasné, protože její kandidát Vojislav Koštunica jednoznačně zvítězil.

Opoziční předáci uvedli, že získali kopii počítačového programu, jímž byly výsledky voleb ze 24. září zfalšovány. Šéf právního týmu opozice Nenad Milič uvedl, že ústavní soud jim dal k porovnání volební protokoly ze dvou sporných okrsků Prokuplje a Vranje, kde se objevily hlasy kosovských Albánců pro Miloševiče. Kosovští Albánci však volby ignorovali. Soud by měl rozhodnout do čtvrtka do 17 hodin.

Protesty a blokády pokračovaly celou středu
Protesty a blokády pokračovaly v Bělehradu i v celém Srbsku ve středu po celý den. Na řadě míst se policie snažila odstranit silniční zátarasy. U Požarevace, rodného Miloševičova města, policie zatkla několik řidičů kamionů. V hlavním městě se asi deset tisíc lidí zúčastnilo protestního mítinku.

Tisíce chodců paralyzovaly v poledne dopravu v centru Bělehradu, kde zůstávaly zavřené desítky obchodů s nápisy "Zavřeno kvůli krádeži", což je odkaz na zfalšované volby a ukradené hlasy.

Srbská policie ve středu začala násilně obsazovat uhelné doly v Kolubaře, kde od minulého pátku stávkuje 4500 horníků. Ti požadují, aby prezident Slobodan Miloševič uznal svoji porážku už v prvním kole prezidentských voleb.

Asi sto policistů vniklo přímo do areálu dolů, zatímco dalších pět stovek zůstalo v záloze. Kolubara zásobuje největší srbskou elektrárnu Obrenovac.

Akce začala poté, co vláda oznámila, že jsou vážně ohroženy dodávky elektrického proudu v celé zemi. Informace o postupu policie přinesla nezávislá agentura Beta.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...