VIDEO: Sršící jiskry a pak výbuch. Jak kamery zachytily tragédii v Bejrútu

  • 42
Gigantické explozi v bejrútském přístavu předcházely menší výbuchy v hořící budově. Vyplývá to ze záběrů pořízených svědky v blízkých věžácích, které v kouři zachytily několik záblesků. Po internetu kromě toho kolují další a další videa, svědčící o síle tlakové vlny i ve velké vzdálenosti od přístavu v hlavním městě Libanonu.

Místní úřady se už shodly na pravděpodobné příčině neštěstí, způsobila ho podle nich exploze více než 2 700 tun dusičnanu amonného v jednom ze skladů. Agentura AP s odvoláním na videozáznamy napsala, že hlavnímu výbuchu patrně předcházel požár vedlejší budovy.

Svědci zachytili nejpodstatnější část incidentu z balkónu blízké výškové budovy. V ohnisku požáru jsou na videu v kouři patrné záblesky, jiskry, a hned vzápětí nastane nejsilnější exploze. Nahrává to verzi, že hořela zábavní pyrotechnika, další teorie mluví o chybě při svářečských pracích.

Sociální sítě jsou plné videí, která incident zachytila. Řada svědků natáčela hořící budovu a následná silná exploze je zaskočila, i když byli ve velké vzdálenosti od místa. Tlaková vlna například smetla auto, jehož řidič si nahrával kouř za jízdy. Náraz vysklil okna a zdevastoval interiér.

Podle AP nejsou žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že výbuch byl výsledkem útoku. O této možnosti mluvil například americký prezident Donald Trump. Některé konspirační teorie také tvrdí, že za výbuch může Izrael, který v minulosti vedl v Libanonu válku.

Výbuch v Bejrútu: přes 100 obětí, Trump mluví o útoku. Česko posílá záchranáře

Dusičnan amonný, či také ledek amonný, byl uložen ve skladu poté, co ho zkonfiskovali z jedné obchodní lodi v roce 2014. Podle libanonského premiéra Hasana Dijába byl ledek uložen ve skladu bez nutných bezpečnostních opatření. Látka se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem také v pyrotechnice.

Obyvatelé Bejrútu se nyní seznamují s rozsahem zkázy. Bezpečnostní složky přístav i okolí uzavřely a buldozery odklízejí trosky. Z místa dál stoupá kouř. Otázkou také je, jak bude vzhledem k devastaci klíčového přístavu zajištěn dovoz důležitého zboží.

Záběry z dronů podle AP zachytily zničená sila s obilím, jejichž obsah byl rozmetán po zemi sežehnuté výbuchem. Podle libanonského ministerstva ekonomiky a obchodu však má země dostatek obilí pro okamžitou potřebu a další hodlá dovézt. Libanon se dlouhodobě potýká s vážnou ekonomickou krizí, kterou provázejí hromadné protesty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video