Bavorští policisté se chystají na summit G7 v bavorském Elmau (19. května 2015)

Bavorští policisté se chystají na summit G7 v bavorském Elmau (19. května 2015) | foto: Reuters

Bavoři posílí policejní hlídky u hranic, budou hledat běžence i drogy

  • 5
Bavorsko od července posílí ochranu svého pohraničí. Pět set policistů bude pomáhat s pátráním po nelegálních přistěhovalcích a drogách. Největší německá spolková země tak reaguje na velký počet pokusů o nezákonné překročení hranice během nedávného summitu G7.

Podle Passauer Neue Presse bude stovka z 500 nově vyslaných policistů rozmístěna na rakouské hranici. Zbytek by se měl pohybovat hlouběji v bavorském vnitrozemí, kde už nyní policie provádí namátkové kontroly zaměřené na převaděče, ale i na pašování drog.

Uprchlická krize

Kromě přistěhovalců totiž představuje pro Bavorsko problém i pašování pervitinu z Česka. Zda se zpřísnění kontrol dotkne i hranic s Českem, list neupřesňuje. Podle bavorského zemského ministra vnitra Joachima Herrmanna by měl tvrdý postup vůči nelegálním přistěhovalcům odradit převaděče, aby se do Německa pokoušeli proniknout.

Herrmann také apeloval na ostatní německé spolkové země, aby obdobným způsobem posílily kontroly v pohraničí. Situací se ve čtvrtek bude zabývat i konference zemských ministrů vnitra v Mohuči.

Kontroly na hranicích se vrátit nemůžou

Bavorsko posílí policejní jednotky na hranicích v reakci na výsledky hraničních kontrol, které země dočasně obnovila na přelomu května a června kvůli summitu G7. Bavorští policisté tehdy za dva týdny zkontrolovali 105 tisíc lidí a 430 z nich zakázali vstup do země, dalších 8 600 vyšetřují pro porušení imigračních pravidel. Navíc bylo zadrženo 350 hledaných osob a policisté odhalili i pašeráky drog a zbraní.

V reakci na výsledky těchto kontrol vyzývali někteří němečtí politici k tomu, aby země kontroly na svých hranicích obnovila trvale. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére však takový krok odmítl. Podle něj policie dosahuje podobných úspěchů i při namátkových kontrolách.

Ke stálému uzavření hranic navíc Německo přistoupit nemůže, protože je členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Schengenské dohody umožňují státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu, obvykle ne delší než 30 dnů, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost. Německo kontroly zavedlo, aby zabránilo v příjezdu do země radikálním odpůrcům globalizace. Obávalo se totiž násilností při demonstracích proti summitu G7 (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video