Bavorský premiér Markus Söder vyvěsil ve vstupní hale úřadu bavorské vlády kříž...

Bavorský premiér Markus Söder vyvěsil ve vstupní hale úřadu bavorské vlády kříž od bývalého mnichovského kardinála Friedricha Wettera (24. dubna 2018) | foto: AP

Povinnost rozvěsit kříže v Bavorsku neplatí pro školy ani divadla

  • 129
Povinnost pověsit křesťanské kříže u vstupů do bavorských úřadů, která má platit od pátku, se nevztahuje na vysoké školy, divadla a muzea. Agentuře DPA to sdělila mluvčí ministerstva pro vědu a umění. Kontroverzní nařízení vlády největší německé spolkové země dříve kritizovali studenti i zástupci katolické církve.

Vyvěšení křížů ve školách, divadlech a muzeích bavorská vláda doporučuje, oproti jiným veřejným institucím to však neukládá jako povinnost.

Kříže ke vchodům zemských úřadů prosadil bavorský premiér Markus Söder z konzervativní Křesťanskosociální unie (CSU). Podle něj je krok výrazem „přihlášení se k identitě“ a ke „kulturnímu charakteru“ Bavorska.

Proti opatření protestovali někteří studenti, vědci a umělci. Nesouhlas zazněl i od kardinála a mnichovského arcibiskupa Reinharda Marxe.

V dubnu zveřejněný průzkum pro deník Bild ukázal, že kříže ve všech německých úřadech odmítá 64 procent dotázaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video