Barma poprvé odsoudila vojáky, kteří se podíleli na genocidě Rohingů

  • 12
Sedm barmských vojáků dostalo za masakr Rohingů trest šest až deset let vězení. Události ve vesnici Indin ve zvláštní zprávě zdokumentovala agentura Reuters. Z převážně buddhistické Barmy od loňského srpna kvůli armádním represím uprchlo do sousedního Bangladéše na 700 tisíc muslimských Rohingů.

„Čtyři důstojníci byli degradováni a odsouzeni na deset let do vězení. Degradováni byli i další tři vojáci, kteří byli odsouzeni k šesti letům vězení,“ napsal na Facebooku generál Min Aun Hlain. 

Barmská armáda sice přiznala, že vojáci vesničany zavraždili, podle agentury AFP ale nepřipustila, že události ve vesnici Indin jsou součástí mnohem širšího plánu etnické čistky, jak počínání armády v Arakanském státě na východě Barmy nazývá OSN.

Na rozsudek mezitím čekají i 27letý Ťjo Sou U a 31letý Wa Lone - dva novináři agentury Reuters, kteří masakr ve vesnici Indin zdokumentovali.

Prokuratura novináře viní z porušení státního tajemství, za což jim hrozí až 14 let vězení. Barmský soud je ve středu odmítl zbavit obžaloby. 

Zvláštní zpráva agentury Reuters byla přelomová v tom, že o násilí na Rohinzích poprvé promluvili jeho pachatelé. Reportérům agentury se podařilo získat fotografii deseti spoutaných mužů, jak jsou před masakrem na kolenou. Další fotografie zachycují jejich těla zalitá krví v jámě; jedno z nich je bez hlavy. Dva z nich ubili vesničané a osm zastřelily ozbrojené složky, řekli reportérům dva vesničané, kteří hromadný hrob hloubili.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Tažení armády v Arakanském státě spustil srpnový útok rohingských povstalců na stanoviště policie.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic v prosinci odhadla, že během jednoho měsíce zemřelo nejméně 6 700 Rohingů. Barmské úřady hovoří pouze o 400 mrtvých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video