Myanmar Barma (2021)

Myanmar Barma (2021) | foto: Reuters

Masakr v Barmě pokračuje. Rozstřílená těla se odvážejí a ihned zpopelňují

  • 64
Barmské bezpečnostní složky zabily ve městě Bago nedaleko Rangúnu ve čtvrtek a v noci na sobotu přes 80 lidí, kteří demonstrovali proti únorovému vojenskému převratu. Podle svědků vojáci protesty rozháněly puškovými granáty. Některé mrtvé převezli do pagody.

Podle svědků na místě a lokálních médií vojáci k rozehnání protestu použili puškové granáty. AAPP a zpravodajský web Myanmar Now uvedly, že bylo zabito 82 lidí. S odvoláním na místní média a opoziční Asociaci na pomoc politickým vězňům (AAPP) o tom napsala agentura Reuters.

Některé mrtvé podle místních médií vojáci převezli do pagody. Web Myanmar Now s odkazem na lídra protestní skupiny a očité svědky uvedl, že tam může být přes 57 těl, další tři těla byla převezena do místní márnice a jedno bylo zpopelněno okamžitě.

Podle jednoho obyvatele města v komplexu pagody mniši žádali vojáky, aby umožnili lékařům přístup ke zraněným. Armáda ale jejich žádosti nevyhověla. Odhady celkového počtu mrtvých se různí.

Armáda se v Barmě na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii jasně opanovaly podzimní volby.

Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo nositelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Podle skupin aktivistů bylo od začátku protestů proti vojenskému převratu v zemi zabito více než 600 lidí včetně téměř pěti desítek dětí.

Barmští vojáci proti demonstrantům často zakročí ostrou střelbou:

4. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video