Slavný španělský toreador Jose Tomas při koridě v Barceloně (5. června 2008)

Slavný španělský toreador Jose Tomas při koridě v Barceloně (5. června 2008) | foto: AP

Barcelonští toreadoři naposledy křikli „Olé“, korida ve městě končí

  • 206
V Barceloně se naposledy konaly býčí zápasy. Letitou tradici utnul katalánský parlament, který krvavá býčí jatka zakázal. Přestože obliba zápasů postupně klesala, lístky na ty poslední byly vyprodané rekordně rychle. Fanoušci toreadorů navíc slibují, že budou za záchranu show ještě bojovat.

Pokladní barcelonské arény La Monumental museli po dlouhé době opět vyvěsit ceduli "vyprodáno". Poslední zdejší býčí zápas si nenechalo ujít na 20 tisíc fanoušků a ochozy zaplnili do posledního místa.

Korida

Býčí zápas trvá obvykle 2 až 2,5 hodiny, v nichž vystoupí tři toreadoři. Každý postupně bojuje se dvěma býky, které si vylosuje.

Korida má tři části. V prvních dvou se v aréně objevuje i toreadorova družina (cuadrilla). Má za úkol býka několikrát zasáhnout na přesně určená místa (většinou do zátylku a zad).

Ve třetí části vystoupí matador s červenou muletou (šátkem). Ta je zprvu jeho jedinou zbraní, krouží kolem býka - rozhoduje elegance a provedení pohybů. Pak dostane povolení zvíře zabít. S pomocí meče (estoque) musí býkovi zasadit smrtelnou ránu mezi krční obratle.

V poslední koridě se býkům postavili proslulí toreadoři. Při několikahodinovém zápase bodají zvířeti kopí za krk a poté ho dorazí mečem. Této "výsady" se tentokrát dostalo Serafinu Marinovi. "Jsem z toho všeho smutný. Berou nám naši minulost a také část budoucnosti," citovalo ho rádio Deutsche Welle.

Marin se navíc stejně jako zastánci koridy domnívá, že parlament zápasy zakázal spíše než kvůli právům zvířat proto, aby se Katalánsko ještě více odlišilo od zbytku Španělska. V ostatních regionech s výjimkou Kanárských ostrovů totiž korida zatím zakázána nebyla.

Regionální parlament show zakázal poté, co se k němu loni dostala petice proti koridě se 180 tisíci podpisy. Podle ochránců zvířat jsou zápasy barbarské a zbytečně kruté.

Nařízení sice vstoupí v platnost až od ledna, už tuto neděli se ale konaly poslední zápasy sezony. Lístky zmizely nebývale rychle. Začalo se s nimi také obchodovat na černém trhu, kde za ně zájemci zaplatili až pětkrát víc než u pokladny.

Fanoušci zápasů se ale nevzdávají. Chtějí se obrátit jak na soud, tak na národní parlament, který chtějí požádat o záchranu tradice. Poslanci by v takovém případě museli dát koridě status národního dědictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video