Soud poslal na doživotí za mříže devět bangladéšských politiků (ilustrační snímek)

Soud poslal na doživotí za mříže devět bangladéšských politiků (ilustrační snímek) | foto: Reuters

Politici zabili novináře za články o korupci, soud jim vyměřil doživotí

  • 4
Za osm let starou vraždu novináře v pátek padly v bangladéšské Dháce doživotní tresty. Vyslechlo si je devět politiků, kteří měli muže zabít kvůli publikování zpráv o korupci.

Devět opozičních politiků třiatřicetiletého Gautama Dase uškrtili v roce 2005 přímo v prostorách deníku Samakal za to, že zveřejnil sérii zpráv o korupci v jejich tehdy vládnoucí Bangladéšské nacionalistické straně (BNP), napsala agentura AFP.

Místní sdělovací prostředky výsledek procesu vítají jako průlomový, protože jde o první případ, kdy soud dotáhl až k rozsudku vraždu některého novináře. Nespokojená je ovšem manželka zabitého žurnalisty, které vadí, že odsouzení unikli trestu smrti.

"Nejsem z rozsudku šťastná," řekla novinářům. "Oni mají peníze, a tak se z vězení brzy dostanou." Také šéfredaktor listu Samakal uvedl, že se deník proti rozsudku odvolá a bude požadovat trest smrti.

Žaloba původně obvinila deset podezřelých; jeden z nich zemřel během procesu ve vazbě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video