Trajekt Regina Seaways, který patří dánské společnosti DFDS Seaways, byl na...

Trajekt Regina Seaways, který patří dánské společnosti DFDS Seaways, byl na cestě z Kielu na severu Německa do Klajpedy v Litvě. | foto: Reuters

Porouchaný trajekt v Baltském moři dorazil do litevské Klajpedy

  • 25
Trajekt s více než 300 lidmi na palubě, jehož postihla havárie v Baltském moři, dorazil dnes večer s částečně porouchaným motorem do domovského přístavu v litevské Klajpedě. Rusko odvolalo záchrannou operaci, kterou řídila záchranářská centrála v Kaliningradu. Nikdo z cestujících neutrpěl žádné zranění.

Dánská přepravní společnost DFDS Seaways uvedla, že kvůli selhání jednoho z motorů se objevil kouř, který spustil protipožární varovný systém. Cestující tak byli svoláni, aby se připravili na případnou evakuaci. Ta ale bezprostředně nebyla potřeba. 

„Kapitán se rozhodl, že loď dopluje sama díky jednomu provozuschopnému motoru. Míří do Klajpedy, doprovod kapitán odmítl. Za necelé dvě hodiny by měl trajekt dorazit do litevských vod. Věc je uzavřena,“ citovala agentura TASS zástupce kaliningradských záchranářů.

Trajekt Regina Seaways byl na cestě z Kielu na severu Německa do Klajpedy v Litvě. Na jeho palubě je 298 pasažérů a 37 členů posádky. Porucha postihla loď v mezinárodních vodách asi 135 kilometrů od Kaliningradu a 85 kilometrů od Klajpedy. 

K plavidlu podle agentury Interfax zamířily odpoledne pomocné lodi z Litvy, Ruska, Estonska, Švédska a Německa. Záchranné práce koordinovala ruská námořní centrála v Kaliningradu, která zásah po opravě lodi zase odvolala. 

Záchranné operace podle agentury AP komplikovalo špatné počasí. V oblasti vane velmi silný vítr, je mlha a viditelnost je nízká. Dodávku energie během nečinosti motorů provizorně zajišťoval dieselový generátor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video