Následky koaličního bombardování v hlavním městě Jemenu San’á (6. července 2015)

Následky koaličního bombardování v hlavním městě Jemenu San’á (6. července 2015) | foto: Reuters

Jemenští šíité vypálili na Saúdy balistickou raketu, ti hlásí její sestřel

  • 14
Saúdská Arábie tvrdí, že sestřelila balistickou raketu vypálenou v pondělí večer z Jemenu na objekt ropné společnosti Aramco na jihu země. Na jih pouštního království střílí přes hranici šíitští povstalci z Jemenu v odvetě za Saúdy vedenou vojenskou intervenci na jemenském území.

O incidentu informovala saúdskoarabská tisková agentura SPA. Saúdové museli zasáhnout proti raketovému útoku také v pondělí ráno.

Válka v Jemenu

Írán vlákal Saúdy do pasti, soudí analytik

Zprávy o osudu střely z pondělního večera se ale různí. Jeden z povstaleckých velitelů, který označil za cíl objekt společnosti Aramco v Džázánu, uvedl, že jej střela přesně zasáhla.

Rebelové už pomocí balistických střel dokázali intervenčním armádám způsobit ztráty. „Ze strany Hútíovců (šíitských povstalců, pozn. red.) a s nimi spolupracujících jednotek bylo vypáleno několik balistických raket a minimálně jedna zasáhla základnu intervenčních sil, kde zabila asi 70 vojáků z několika zemí - SAE ztratily minimálně 22 mužů a byla to pro ně největší jednorázová bojová ztráta v jejich historii,“ popsal začátkem prosince pro iDNES.cz analytik Lukáš Visingr.

„Intervenční síly pak rozmístily protiraketové systémy Patriot a hlásí, že několik dalších raket typu Točka a Scud sestřelily,“ doplnil.

Pátý útok od pátku

Od pátku to byl už pátý raketový útok vedený šíity z Jemenu na Saúdskou Arábii. V sobotu při zásahu města Nadžrán zemřeli tři civilisté. Saúdy vedená intervenční koalice šíitům kvůli pondělní raketové palbě pohrozila ostrou odvetou.

V Jemenu platilo minulý týden příměří a jeho prodloužení o další týden mělo začít platit v pondělí o půlnoci místního času. „Velení koalice upozorňuje, že je třeba odpovědět pozitivně na požadavek jemenské vlády na prodloužení příměří, ale také na to, že absurdity šíitských milicí ji mohou donutit k přísným opatřením,“ citovala prohlášení arabské koalice SPA.

Agentura Saba, kterou ovládají povstalci, tvrdí, že na Aramco v Džázánu byla vypálena „balistická raketa Káhir-1“ jako odveta za předchozí porušení příměří. Šíité prý vytipovali v Saúdské Arábii 300 vojenských a strategických cílů, na něž jsou připraveni útočit. Arabská koalice tvrdí, že se jí v minulých měsících podařilo zničit velkou část raket šíitských povstalců, podle jemenské vlády mají šíité k dispozici stále 60 až 70 raket.

Minulý týden se konala ve Švýcarsku diplomatická jednání o ukončení jemenského konfliktu a 14. ledna mají pokračovat. Ve válce podle OSN zemřelo 6 000 lidí a 28 000 bylo v bojích zraněno. Střety postihly 80 procent z 25 milionů občanů už tak chudého Jemenu.

Situace v Jemenu k 15. listopadu 2015 podle nezávislé komunity ArchiCivilians

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video