Pláže Bali jsou zahlceny plastovým odpadem, denně ho přibudou desítky tun

  • 57
Slavné turistické pláže Kuta a Legian na Bali pokrylo kvůli monzunům obrovským množstvím odpadu. Za několik dní posledních se zde nashromáždilo asi devadesát tun plastu. Vinu nese špatné nakládání s odpady v zemi, podle odborníků se navíc situace každým rokem zhoršuje. Podobný osud čeká v budoucnu i další balijské pláže.

Nadměrné množství plastového odpadu nashromážděného na balijských plážích je každoroční událostí zapříčiněnou obdobím monzunů, svoji vinu však nese i špatné nakládání s odpady i celková globální krize znečištění moří.

Na místních plážích se během posledních dnů objevily desítky tun odpadu. Wayan Puja, člen místní agentury pro životní prostředí a sanitaci, uvedl, že na jejich vyčištění s týmem sice tvrdě pracuje, ale odpadky stále přicházejí. „Každý den zde nasazujeme náš personál a nákladní automobily,“ přiblížil situaci.

Již v dubnu 2020 zahájila indonéská vláda práci na národní strategii boje proti plastovému odpadu, který ovlivňuje mořské prostředí a hospodářství země.

Doktorka Denise Hardestyová, pracovnice australské vědecké agentury CSIRO a odbornice na globální znečištění plasty, tento trend potvrdila. „Není to nic nového, nepřekvapuje to a děje se to každý rok, v posledním desetiletí to dokonce roste,“ uvedla odbornice, která spolupracuje právě i na národní strategii proti plastovému odpadu. 

Uvedla, že rostoucí množství plastového odpadu má souvislost s globálním nárůstem jeho výroby a nárůst znečištění pláží zaznamenaly země po celém světě. „V zemích, kde panují silné monzuny, však nacházíme jejich mnohem silnější sezonní vliv,“ doplňuje vědkyně.

Agentura CSIRO doufá, že v Indonésii zavede novou metodu, která využívá dálkové kamery a umělou inteligenci ke sledování odpadu a identifikaci nejhůře zasažených míst.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video